Deniz Kaplumbağalarına Festival Tehdidi | WWF

Deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı

Deniz Kaplumbağalarına Festival Tehdidi

Deniz kaplumbağalarının yuvalama bölgesi olan Mersin’deki Gümüşkum 100. Yıl Tabiat Parkı’nda düzenlenecek müzik festivali tehlike altındaki tür için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

WWF-Türkiye, 5-7 Haziran’da Mersin’deki Gümüşkum 100. Yıl Tabiat Parkı’nda düzenlenecek müzik festivalinin yerinin değiştirilmesi için yerel yönetimleri, sanatçıları ve izleyicileri duyarlılıklarını göstermeye çağırdı. Deniz kaplumbağalarının yuvalama bölgesi olan festival alanı,  tehlike altındaki tür için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) 5-7 Haziran 2019 tarihleri arasında, Mersin, Davultepe’deki Gümüşkum 100. Yıl Tabiat Parkı’nda düzenlenecek müzik festivalinin tehdit altında olan deniz kaplumbağaları için ciddi bir tehlike oluşturduğuna dikkat çekti. Üreme dönemlerindeki deniz kaplumbağalarının yuvalama kumsallarında yapılacak festivalin yer değişikliği için başta yerel yönetimlere ve sanatçılara olmak üzere izleyicilere de duyarlılıklarını gösterme çağrısında bulunuldu.

WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, deniz kaplumbağalarının kıyılarımıza çok yakın mesafelerde çiftleştiklerini ve yumurtalarını bırakmak üzere Akdeniz kıyılarımıza gelmeye başladıklarını belirtti. Pasinli, “Mayıs ortası itibarıyla Akdeniz kıyılarımızda bulunan yuvalama kumsallarına yumurta bırakmaya başlayan deniz kaplumbağalarının korunması için yerel yönetimlerle birlikte bu alanları kullanan bireylere de gerekli tedbirlerin alınması konusunda büyük sorumluluk düşüyor. Küresel ölçekte tehdit altında olan bu türlerin yuvalama kumsallarından Mersin/Davultepe 100. Yıl Tabiat Parkı’nda 5-7 Haziran tarihlerinde düzenlenecek konser, son derece ciddi ve acil önlem alınması gereken bir durumdur” dedi.
Pasinli, türün yaşamını sürdürebilmesi için yuvalama kumsalları, beslenme ve kışlama alanları başta olmak üzere yaşam alanlarındaki insan kaynaklı tehditlerin en aza indirgenmesi, konserler başta olmak üzere insanlar tarafından plansız kullanımların yerel yönetimler ve ilgili kamu kurumlarının desteğiyle acilen önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Pasinli, “Yuvalama kumsallarında düzenlenecek konserlerin yer değişikliği için başta yerel yönetimler ve sanatçılar olmak üzere izleyicilerin de duyarlılıklarını  göstermelerini bekliyoruz” şeklinde çağrıda bulundu.

Notlar:
  1. Deniz kaplumbağaları, uluslararası anlaşmalar ve ulusal mevzuatlarımız kapsamında koruma altına alınmıştır.
  2. Akdeniz kıyılarımızda, iri başlı deniz kaplumbağası (Caretta caretta) ve yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas) düzenli olarak yuvalamaktadır. Türkiye, Yunanistan, ve Kıbrıs, Akdeniz'de deniz kaplumbağalarının yuvaladıkları başlıca alanlardır.
  3. Akdeniz kıyılarımızda yer alan 21 deniz kaplumbağası yuvalama kumsalı: Ekincik, Dalyan, Dalaman, Fethiye, Patara, Kale, Kumluca, Olimpos-Çıralı, Tekirova, Belek, Kızılot, Demirtaş, Gazipaşa, Anamur, Göksu Deltası, Alata, Davultepe, Kazanlı, Akyatan, Yumurtalık, Samandağ.

TAMAMINI OKU

Deniz Kaplumbağalarına Konser Tehdidi

Mesajı yaymamıza yardımcı ol.