BM'nin Ulusal İklim Taahhütlerini Güçlendirme Çağrısına WWF'ten Destek | WWF

BM'nin Ulusal İklim Taahhütlerini Güçlendirme Çağrısına WWF'ten Destek

Güncelleme Tarihi 18 Aralık 2018   |
© WWF
WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı), Polonya’nın Katowice kentinde tamamlanan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Müzakereleri’nde alınan kararları desteklediğini açıkladı. Küresel ısınmayı yavaşlatacak aksiyonlar için ülkelerin göstermesi gereken kararlılıkların arttırılmasının, BM Genel Sekreteri’nin 2019 yılında düzenleyeceği özel zirvenin ana konusu olması bekleniyor.

Polonya’nın Katowice kentinde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Sözleşmesi Taraflar Konferansı’nda (COP24) alınan kararlar, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından genel olarak olumlu karşılandı. Paris Anlaşması'nı hayata geçirmek için bir kurallar kitabının kabul edilmesi ve COP'un ortaya koyduğu güçlü kararlılık düzeyini destekleyen WWF, bununla birlikte, iklim konusunda atılması gereken acil adımlar konusunda ülkelerin henüz yeterli kararlılığı göstermemelerinden duyduğu endişeyi de dile getirdi.

“Bazı ülkeler iklim krizini yeterince kavramamış görünüyor”

WWF'in İklim ve Enerji Programı Başkanı Manuel Pulgar-Vidal konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Dünya liderleri, Katowice'de, iklim biliminin ortaya koyduğu gerçeğe yanıt verme göreviyle bir araya geldi. Emisyonları yarıya düşürmek ve küresel ısınma felaketinin önüne geçmek için sadece 12 yılımız kaldı. Toplantıda önemli ilerleme kaydedildi, ancak Polonya'da gördüklerimiz, iklim krizinin bazı ülkeler tarafından yeterince anlaşılmadığını gösteriyor. Şimdi tüm ülkelerin 2020'ye  kadar  bu konudaki kararlılığını artırmasını istiyoruz, çünkü hepimizin geleceği tehlikeye giriyor.”

2019’da yapılacak toplantı önemli bir fırsat
Görüşmelerde,  Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından “1,5 Derece Özel Raporu” da gündeme getirildi. Raporda yer alan bilimsel verilere karşılık, ülkelerin 2020 yılına kadar iklim hedeflerini artırmaları gerektiğine vurgu yapıldı. Gelişmiş ve gelişmekte olan bazı öncü ülkeler ise, iklim açısından güvenli bir geleceği güvence altına almaya yönelik küresel çabaların hızlandırılması için çaba gösterdi.

23 Eylül 2019 tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres’in katılacağı üst düzey iklim zirvesi, İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin karar organı olan COP24'ün, daha büyük bir kararlılıkla mücadele çağrısının hayata geçirilebilmesi için önemli bir fırsat sunuyor.

Pulgar-Vidal, “Bu konferans, iklim hedeflerinin yükseltilmesi ve ülkelerin 2020 yılına kadar verecekleri taahhütler için liderlere doğrudan bir sorumluluk yüklüyor. Bu beklentilerin gerisinde kalmak liderler için başarısızlık anlamına gelecektir” şeklinde konuştu.

Katowice’de önemli sonuçlar alındı, ama...
Bu yılki müzakerelerde, Paris Anlaşması'nın yürütülmesi için bir kurallar kitabı oluşturuldu. Müzakerelerde şeffaflığı ve ülkelerin iklim hedefleriyle ilgili raporlamalarını yöneten ortak bir kurallar seti, gelişmekte olan ülkeler için bir miktar esneklik sağlayacak şekilde nihai hale getirildi. Ancak hâlâ önemli boşluklar var ve ileriki iklim müzakerelerinde bunların da ele alınması gerekiyor. Görüşmelerde, gelişmiş ülkelerin gelişmekte ülkelere iklim konusunda sağladığı mali desteğin nasıl raporlanacağı, 2020 yılına kadar 100 milyar dolarlık hedefin nasıl karşılanacağı ve 2025 sonrası için gerekli genel mali destek hedefinin nasıl belirleneceği konularına açıklık getirilmedi.

“Türkiye Paris Anlaşması’nı onaylamazsa müzakere sürecinde etkin olamayacak”
WWF-Türkiye adına Konferansa katılan Doğa Koruma Yönetmeni Aslı Gemci ise; “Türkiye’nin önümüzdeki yıl içerisinde Paris Anlaşması’nı onaylamadığı takdirde müzakerelerde etkin rol oynayama fırsatını kaçıracağını ve süreçte sadece bir gözlemci düzeyinde kalabileceğini belirtti”. Gemci, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye, COP24’te enerjisini yine BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi EK-1 listesinden çıkmak için kullandı. Ancak gelişmekte olan ülkeler listesine girerek mali yardımdan faydalanmayı amaçlayan bu girişimler sonuçsuz kaldı. Paris Anlaşması’nı onaylayıp zayıf iklim hedeflerimizi yükselttiğimiz takdirde Türkiye’nin önünde yeni fırsatlar açılacaktır. Bunların başında, yenilenebilir enerji teknolojileri, yeni istihdam alanları ve sağlık maliyetlerinin azalması gelmektedir.”

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı’nın 25. Oturumu, Kosta Rika’da düzenlenecek ön toplantıların akabinde, Kasım 2019’da Şili’de gerçekleştirilecek.

© WWF Enlarge
© WWF Enlarge