Dünya Saati | WWF

Güncelleme Tarihi 26 Mart 2018   |
dünya saati köprü
© Adem MELEKE
Daha güzel bir dünya için
BİNLERCE YAPI IŞIKLARINI KAPATTI

WWF-Türkiye’nin dünyadaki çevre sorunlarına dikkat çekmek amacıyla 2007’den beri gerçekleştirdiği ‘Dünya Saati’nin bu yılki etkinliği dün akşam tüm dünyada yapıldı. 20.30-21.30 saatleri arasında daha güzel bir dünya için ışıklar bir saat süreyle kapatıldı. Bu yıl Türkiye’den etkinliğe destek vermek için 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Ayasofya Müzesi, Dolmabahçe Sarayı, Truva Atı ve Sultanahmet, Süleymaniye, Selimiye, Dolmabahçe camileri, Haydarpaşa Garı gibi pek çok yapının yanı sıra; Galatasaray, Kadir Has ve Orta Doğu Teknik Üniversiteleri gibi birçok kurum da ışıklarını kapattı. Dünyada binlerce yapının, Türkiye’de toplamda 50 ‘den fazla anıtsal yapı , 60’dan fazla belediye  ve 16 üniversitenin destek verdiği etkinlik kapsamında Başakşehir, Bursaspor, Galatasaray, Konyaspor ve Trabzonspor Spor Kulüpleri de ışıklarını kapattı.

25 Mart 2018, İstanbul. Çevre sorunlarına ve doğaya dikkat çekmek amacıyla WWF tarafından küresel düzeyde her yıl gerçekleştirilen en büyük çevre hareketi olan “Dünya Saati” (Earth Hour) dün akşam 20.30 – 21.30 saatleri arasında “Dünyaya Bağlan” sloganıyla yapıldı. Türkiye’de WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) öncülüğünde gerçekleştirilen “Dünya Saati 2018”, biyolojik çeşitliliği korumayı ve insanın doğayla uyum içinde yaşadığı bir geleceğin kurulmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Etkinliğe geçen yıl 187 ülke ve bölgeden milyonlarca insan katılmış; 350’den fazla ünlü kişi ve kanaat önderi etkinliği desteklemiş; dünya çapında 3 bin’den fazla anıtsal yapının ışıkları söndürülmüştü.

Bu yıl ‘Dünya Saati’ etkinliği kapsamında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Ayasofya Müzesi, Dolmabahçe Sarayı, Truva Atı ve Sultanahmet, Süleymaniye, Selimiye, Dolmabahçe camileri, Haydarpaşa Garı gibi pek çok yapının yanı sıra; Galatasaray, Kadir Has ve Orta Doğu Teknik Üniversiteleri gibi birçok kurum da ışıklarını kapattı. Türkiye’de 50’den faza anıtsal yapı, 60’dan fazla belediye ve 16 üniversitenin destek verdiği etkinlik kapsamında Başakşehir, Bursaspor, Galatasaray, Konyaspor ve Trabzonspor Spor Kulüpleri de ışıklarını kapattı.

Garanti Bankası’nın ana sponsorluğu ve Panasonic Eco-Solutions Türkiye’nin desteğiyle gerçekleştirilen ‘Dünya Saati’ geçen senelerde olduğu gibi bu yıl da, www.dunyasaati.org adresi üzerinden etkinliğe kayıt yapılarak, farklı grup faaliyetleriyle desteklendi. Katılımcılar; doğa sohbetleri, gece koşusu, bisiklet turu, doğa masalları, yıldız gözlemi, doğadan esinlenilmiş yoga pozları, müzik dinletisi, fosforlu kıyafetlerle dans, ormanda ya da bahçede kamp, komşularla kutu oyunları, saklambaç oyunu, kıyafet veya kitap gibi eşyaları kapsayan takas gibi etkinlikler düzenlediler.

WWF - Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli: ‘Plastik kullanımını azaltın’

WWF – Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli bütün doğaseverleri Dünya Saati 2018’e katılmaya şu sözlerle davet etti: “Kentlerde yaşasanız bile dünyaya bağlanmak mümkün! Biz bunun için herkese beş adım tavsiye ediyoruz. Öncelikle atığınızı, özellikle de doğada çözülmesi yüzyıllar süren tek kullanımlık plastik malzeme kullanımını azaltın. Yaşadığınız yerde bitki ve çiçek yetiştirerek hem hayatınızı hem de çevrenizi renklendirin. Doğa yürüyüşlerine gidin; toprağı ve ağaçları hissedin, temiz havayı ciğerlerinize çekin. Yemeklerinizde sürdürülebilir, yani mevsiminde, yerel ve avlanması yasak olmayan besinleri tercih edin. Mümkünse yemek atıklarınızı kompostlaştırarak tekrar toprağa kazandırın. Ve harekete geçin… İster plajları temizlemek için bir etkinlik düzenleyin, ister etrafınızdaki insanları geri dönüşüm konusunda teşvik edin, isterseniz dünyamızı korumaya yardım etmek için bir dilekçe imzalayın. Dünyaya bağlanın ve onu korumak için bir şeyler yapın.”

Dünya Saati 2018 etkinliği katılımcıları
Bu sene Türkiye’den Dünya Saati’ne destek veren önemli yapı ve kurumlardan bazıları şöyle:
Anıtlar
15 Temmuz Şehitler Köprüsü
Adana Saat Kulesi
Adana Taşköprü
Amintas Kaya Mezarları
Ankara Garı
Ayasofya Müzesi
Beykoz Kasrı
Beylerbeyi Sarayı
Bodrum Kalesi