WWF-Türkiye Aydın'da 1000 pamuk çiftçisi arıyor | WWF

pamuk, iyi pamuk, çiftçi
WWF- Türkiye Aydın'da 1000 pamuk çiftçisi arıyor
© Better Cotton Initiative

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Aydında ekonomik kalkınmayı artırmak ve tarım faaliyetlerinin çevre ile insan üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak üzere beraber çalışacağı 1000 pamuk çiftçisi arıyor. Programın sonunda “Better Cotton” lisansı alacak pamuk çiftçileri,  hem doğa dostu üretim yapacak, hem de çağı yakalayarak ürünlerine değer katacaklar.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Better Cotton Initiative (BCI) ve İyi Pamuk Uygulamaları Derneği’nin (IPUD) 2013 yılından beri Türkiye çapında yürüttüğü “Better Cotton” lisanslı sürdürülebilir pamuk üretimi programına Aydın ve çevresinde dahil oluyor. Halihazırda bölgede 500 çiftçi ile yürütülmekte olan çalışmaya 1000 pamuk çiftçisi daha kazandırma hedefiyle yola çıkan WWF-Türkiye, pamuk sezonu boyunca çiftçilerle birlikte bölgede ekonomik kalkınmayı artırmak ve tarım faaliyetlerinin çevre ile insan üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için çalışacak.

Türkiye pamuk üretiminin %7’sini kapsayan Aydın’da BCI kriterlerini gözeterek üretim yapmaya gönüllü çiftçiler aranıyor. Yürütülecek çalışma kapsamında, mahsul koruma uygulamalarının zararlı etkisini en aza indiren, suyu verimli kullanarak su varlığını koruyan, toprağın sağlığını önemseyen, bölgedeki doğal yaşam alanlarını koruyan, üretilen pamuğun lif kalitesini gözeten uygulamalarla “Daha İyi Pamuk” üretimi gerçekleştirilecek. Program kapsamında çiftçinin az maliyetle daha iyi verim alabileceği yöntemleri de içeren doğa dostu uygulamaların eğitimleri verilecek. Ayrıca bu süreçte sahada çiftçilere destek olacak ziraat mühendisleri görevlendirilecek.

Programın sonunda, eğitimlere katılıp üretim sürecindeki asgari gereklilikleri yerine getiren çiftçiler, BCI standartlarında“Better Cotton” lisansına sahip olarak, hem doğa dostu üretim yapacak, hem de çağı yakalayarak ürünlerine değer katacaklar.

Uzmanların desteğiyle hem ekonomik hem de ekolojik açıdan sürdürülebilir üretim yapmak isteyen küçük veya büyük pamuk çiftçileri, programa başvurmak için gokulu@wwf.org.tr adresinde WWF-Türkiye ile iletişime geçebilirler.

IPUD Hakkında:
25 Eylül 2013 yılında kurulan IPUD, sürdürülebilir pamuk üretimi konusunda dünyada önemi gittikçe artan ‘’Better Cotton’’ lisanslı pamuğu Türkiye’de üreterek, Türkiye’deki pamuk üretimini çevresel, ekonomik ve sosyal anlamda sürdürülebilir kılmak ve Türk sanayicisinin sürdürülebilir pamukta dışa bağımlılığını azaltmak için çalışmalar yürütüyor. http://www.iyipamuk.org.tr

BCI Hakkında:

Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak faaliyet gösteren BCI, çok paydaşlı bir organizasyon grubuyla yapılan işbirlikleri sayesinde daha iyi, daha sürdürülebilir bir pamuk yetiştirmenin nasıl görüneceğini tanımlayarak yola çıkmıştır. “Better Cotton” olarak adlandırılan ve ana pamuk üretiminin olumsuz etkilerini topluca ele alan kriterleri içeren bu tanımlar bugün küresel olarak tanınmakta ve küresel tedarik zincirinin üyeleri tarafından talep edilmektedir. 2009 yılında kurulan ve şu an 23 ülkede faaliyet gösteren BCI 2020 yılı itibariyle küresel pamuk üretiminin %30’unu kapsamak hedefiyle çalışmalarını sürdürmektedir. https://bettercotton.org/

pamuk, iyi pamuk, çiftçi
WWF- Türkiye Aydın'da 1000 pamuk çiftçisi arıyor