Türkiye’nin Canları Anılarda Kalmasın | WWF

Kafkas Leoparı, Türkiye'nin Canı
Ülkemizde birçok bitki ve hayvan türü tehlike altında Kafkas Leoparı
© OlaJennersten-WWF-İsveç

WWF-Türkiye, tehlike altındaki biyolojik zenginliklerimizin korunmasını desteklemek amacıyla yürüttüğü Türkiye’nin Canı Küçük Destek Programı’nın dördüncü dönemini ‘Anılarda Kalmasın” temasıyla başlatıyor.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), ülkemizin tehlike altındaki biyolojik zenginliklerinin yerel girişimlerce korunmasını desteklemek amacıyla yürüttüğü Türkiye’nin Canı Küçük Destek Programı’nın dördüncü dönemini “Anılarda Kalmasın” temasıyla başlatıyor.

Türkiye’nin Canı Küçük Destek Programı ile bölgelerinde kaybolmaya yüz tutmuş canlı türlerinin ve doğal yaşam alanlarının korunması için çalışan yerel sivil toplum kuruluşlarınca geliştirilecek projelere hem maddi hem de teknik destek sağlanıyor. WWF-Türkiye’nin 2011’de başlattığı program ile bugüne dek 13 proje hayata geçirildi.

Amaç: Yerel dinamikleri harekete geçirmek
WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Dr. Sedat Kalem, Türkiye’nin Canı Küçük Destek Programı IV. Dönem çağırısıyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Dünya üzerindeki canlı yaşam ciddi sorunlarla karşı karşıya. Canlı popülasyonları, son 50 yıl içinde ortalama %60 azaldı. Önlem alınmadığı takdirde yakın gelecekte 1 milyon tür yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Türkiye’de de doğal varlıklarımızı hızla kaybediyoruz. Dünya Doğayı Koruma Birliği’ne (IUCN) göre ülkemizde küresel düzeyde tehlike altındaki tür sayısı son 10 yılda dört kat artarak 400’e ulaştı. Soyu tehlike altında olan üveyik, elmabaş patka hala avlanabilirken, yaz ördeği, telli turna, kadife ördek gibi kuş türlerini artık göremiyoruz. Ülkemiz, aşırı ve yasa dışı avlanma, doğal yaşam alanı tahribatı, kirlilik, hatta iklim değişikliği gibi nedenlerle biyolojik çeşitlilik için cazip bir coğrafya olmaktan giderek uzaklaşıyor.”

“Türkiye’nin Canı Küçük Destek Programı ile amacımız ülkemizin en ücra köşelerine ulaşarak biyolojik mirasımız hakkında farkındalık yaratmak ve doğal değerlerimizin korunması yönünde yerel dinamikleri harekete geçirmek. Bu konuya duyarlı bireylerin ve kuruluşların katkılarıyla oluşturduğumuz kaynakla Anadolu’nun dört bir yanındaki yerel sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülecek doğa koruma projelerinin hayata geçirilmesine destek oluyoruz. Böylece, herkesin kendi coğrafyasına sahip çıkmasını sağlamaya çalışıyoruz.”

Son Başvuru Tarihi: 9 Eylül
Türkiye’nin dört bir yanından yerel sivil toplum kuruluşları, Türkiye’nin Canı IV. Dönem Küçük Destek Programına, 9 Eylül 2019 tarihine kadar başvuru yapabilecek: http://d2hawiim0tjbd8.cloudfront.net/downloads/
190705_turkiye_nin_can_iv__donem_basvuru_klavuzu_.pdf Desteğe hak kazanacak projelerin 2 Ocak 2020 itibariyle başlatılması öngörülüyor. Türkiye’nin Canı Programı için oluşturulan fona destek vermek isteyen bireyler ve kurumlar
http://www.turkiyenincani.org/destekolun/  adresini ziyaret edebilirler.

Editöre Not:
Küçük Destek Programı Nasıl Çalışıyor?
Türkiye’nin Canı Küçük Destek Programı’nde izlenen süreç, “Kaynak Geliştirme” ile “Proje Seçimi ve Uygulaması” olmak üzere iki aşamadan oluşuyor. Bireysel ve kurumsal destekçiler tarafından yapılan bağışlar, bir havuzda toplanarak Program için gerekli fon oluşturuluyor. WWF-Türkiye, bu bağışlar belirli bir miktara ulaştığında, destek verilecek proje başvurusu için duyuru yapıyor. Bu çağrıya karşılık Türkiye’nin dört bir yanından yerel sivil toplum kuruluşları, kendi bölgelerinde biyolojik çeşitliliği korumaya yönelik projelerini hazırlayıp başvuru yapıyor. Bir jüri tarafından yapılan değerlendirme ile kazanan projelere maddi destek sağlanıyor ve projelerin uygulanmasına başlanıyor. Destek alan kuruluşlar faaliyetlerini gerçekleştirirken, WWF-Türkiye de, bir yandan bu kuruluşlara yol göstericilik yapıyor, bir yandan da bir sonraki dönem için bağış toplamaya devam ediyor.

WWF-Türkiye Hakkında:
WWF-Türkiye dünyanın en büyük, deneyimli ve bağımsız doğa koruma kuruluşlarından WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) ağının bir parçasıdır. Beş milyonu aşkın destekçiye ve 100’den fazla ülkede etkin bir küresel ağa sahip WWF’in misyonu; dünyanın biyolojik çeşitliliğini koruyarak, yenilenebilir kaynakların sürdürülebilirliğini sağlayarak, kirlilik ve aşırı tüketimin azaltılmasını teşvik ederek gezegenimizin doğal çevresinde bozulma sürecinin önüne geçmek ve insanın doğayla uyum içinde yaşadığı bir geleceğin kurulmasına katkıda bulunmaktır. www.wwf.org.tr

Kafkas Leoparı, Türkiye'nin Canı
Ülkemizde birçok bitki ve hayvan türü tehlike altında Kafkas Leoparı