Sürdürülebilir Domates | WWF

NE ARAMAK İSTERSİNİZ.

SÜRDÜRÜLEBİLİR DOMATES

© Shutterstock

Sanayi domatesi üretiminin toprak kalitesi üzerindeki etkilerini azaltmak ve domates üretimini daha sürdürülebilir hale getirmek için Bursa’nın Karacabey ilçesinde, sabit bir tarlada 36 ay sürecek çakılı denemeler gerçekleştiriyoruz. Unilever Knor işbirliği ile yürütülen proje çerçevesinde arazi altı eşit parçaya bölünerek, kimyasal gübre, hayvansal gübre, orgamineral gübre ve kompost gibi altı ayrı uygulamanın toprak üzerindeki etkilerini değerlendiriyoruz. Bu yöntem ile aynı zamanda elde edilen ürünleri verim, gelişim, nitelik ve sağlık açılarından kıyaslayarak uygulamalar arasındaki  farklılıkları karşılaştırıyoruz. 36. ayın sonunda en etkili olduğu tespit edilen uygulama, Bakırköy mahallesindeki tüm domates üreticilerinde uygulanacak. Proje sonunda, en etkili yöntemin yaygınlaşması hedefleniyor.