NE ARAMAK İSTERSİNİZ.

Mavi Yüzgeçli Atlantik Orkinosunu Kurtarın

Mavi Yüzgeçli Atlantik Orkinosu’nun nesli aşırı avlanma nedeniyle tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.

Mavi Yüzgeçli Atlantik Orkinosu’nun nesli aşırı avlanma nedeniyle tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Lüks sushi ve sashimi pazarlarının temel malzemesi olan Mavi Yüzgeçli Atlantik Orkinosu’nun geleceği, 13-25 Mart tarihleri arasında Doha, Katar’da gerçekleşecek toplantıda belirlenecek.  WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) CITES Sözleşmesi’ne taraf olan Türkiye’yi, tehlike altındaki mavi yüzgeçli orkinosun küresel ticaretinin acilen durdurulmasına yönelik oy kullanmaya çağırıyor.


Akdeniz’in en değerli balıklarının başında gelen Mavi Yüzgeçli Atlantik Orkinosu’nun (Thunnus Thynnus) geleceğine ilişkin karar, CITES Sözleşmesine taraf 175 ülkenin katılımıyla 2010 yılının 13-25 Mart’ta Doha,Katar’da belli olacak. Zararlı avlanma yöntemleri, kontrolsüz ve sınır tanımayan aşırı avlanma, yeterli olmayan ulusal ve uluslararası düzenlemelerden dolayı balık popülasyonları ve su ürünleri gün gittikçe tükeniyor. Gidişatın aynı şekilde devam etmesi durumunda bütün balık stoklarının önümüzdeki 40 yılda tükeneceği bilimsel verilerle tahmin ediliyor.


WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak “Akdeniz’in en değerli balığı olan mavi yüzgeçli orkinos popülasyonları alarm veriyor. Aşırı avlanmaya maruz kalan bu türün ticaretinin yasaklanması popülasyonun yeniden gelişmesini sağlayacak. Ancak bu yolla ilerleyen yıllarda yeniden sürdürülebilir balıkçılık uygulamaları ile ticareti mümkün olabilir. Nesli tükenmekte olan bu özel balığı kim yemekten zevk alabilir ki?” dedi.


CITES Taraflar Konferansı’nda mavi yüzgeçli orkinosun CITES EK I listesine girmesi ve ticaretinin yasaklanması için 175 ülkeden üçte ikisinin oyunun sağlanması gerektiğini vurgulan Tolga Baştak  “CITES Sözleşmesine taraf ülkelerden biri olarak, Türkiye’nin de bu türün neslinin devamı için tarihi bir rolü bulunuyor.  Toplantıya katılacak heyetin, bu yönde oy kullanmasını diliyoruz. “ dedi.


Ayrıntılı bilgi için: Ece Ünver, 212 528 20 30, eunver@wwf.org.tr


EDİTORE NOTLAR:

 

  • Son on yıl içerisinde popülasyonları büyük düşüş içine giren tür için acil uluslararası koruma tedbirlerinin alınması gerekmektedir. Tükenmekte olan Atlantik stoklarında özellikle son 50 yıllık süre içerisinde %80’i aşan bir azalma yaşanırken, Akdeniz’deki doğu stokları ise büyük bir düşüş içerisinde ve yok olmanın eşiğindedir.
  • Yükselen piyasa talebi ve artan uluslarası ticaret, sürdürülebilir olmayan avcılığa, bu da stokların hızla azalmasına yol açmaktadır.
  • Türün, CITES EK I listesine dahil edilmesi için gerekli kritere sahip olduğu kabul eden Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu’nun (ICCAT) bilimsel komitesi SCRS, hem Atlantik hem de Akdeniz’deki stokların önemli ölçüde azaldığını bildirmektedir.
  • Ticari olarak avlanan su canlıların CITES EK I listesine eklenmesi için bütün önerileri değerlendiren Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Danışma Kurulu da eldeki bulguların, Mavi Yüzgeçli Atlantik Orkinosu’nun CITES EK I listesine dahil edilmesi gerektirdiğini bildirerek, türün listede yer almasıyla Doğu Atlantik ve Akdeniz’de sürdürülebilir olmayan aşırı avcılığın azalacağını ve balık popülasyonlarının artarak gelişmesinin güvence altına alacağını vurgulamaktadır.

PAYLAŞ !

Mesajı yaymamıza yardımcı ol.