Konya'da Suyun Bugünü

Güncelleme Tarihi October, 26 2014

Rapor, Konya'nın su bütçesindeki açığı ve yapılması gerekenleri ortaya koyuyor.
Konya Kapalı Havzası’ndaki toplam yıllık kullanılabilir su kaynağı 4,365 milyar m3, yıllık su tüketimi ise 6,5 milyar m3 seviyesindedir. Suyun yaklaşık %90’ı tarımsal sulama için kullanılmaktadır. Havza’nın su bütçesinde yıllık 2 milyar m3’ü açık olduğu görülmektedir. Söz konusu su bütçesi açığının büyük bir kısmı, yeraltı suyu statik rezervlerinden karşılanmakta, bu nedenle yeraltı su depoları hızla tüketilmektedir. Bu durum, Havza’yı çevresel ve tarımsal sürdürülebilirlikten hızla uzaklaştırmaktadır.

Su bütçesindeki açığa rağmen su tüketimi yüksek ürünler olan yonca, mısır, patates ve ayçiçeği ekim alanlarında kayda değer artış gözlenmektedir. Dahası söz konusu ürünlerin sulamasında tam verimlilik sağlanabilmiş değildir. Havza’daki tarım alanlarının çoğunluğu halen salma sulama sistemiyle sulanmakta, yüzey sulamalarında açık kanal iletim hatları kullanılmaktadır. 2012 sonu itibarıyla Havza’daki yeraltı su kuyusu sayısının 100 bini aştığı, DSİ envanteri kapsamı dışında kalanlarla birlikte 130 bini bulduğu tahmin edilmektedir. Bu kuyulardan 27.140 tanesi ruhsatlı, geri kalanı ruhsatsızdır. Bütün bu etkenler sonucunda Havza’daki gerek yüzey, gerekse yeraltı su kaynakları önemli baskı altındadır. Havza’da uluslararası öneme sahip sulak alanların birçoğu kuruma tehdidiyle yüz yüzeyken, yeraltı su seviyelerinde her sene ciddi düşüşler gözlenmektedir. Su, Havza’daki çevre sorunlarının neredeyse tamamının merkezinde yer almaktadır.

Bu raporun amacı, Konya Kapalı Havzası’nda mevcut doğal kaynak kullanımı ve su yönetimi politika ve uygulamalarını değerlendirmek, bölgedeki kalkınma çabalarının odağında bulunan su kaynakları üzerindeki baskıyı irdelemek, farklı paydaşların bu çerçevedeki duruş, görüş, öneri ve beklentilerini bütüncül bir yaklaşımla ortaya dökmek ve geleceğe yönelik çözüm önerileri sunmaktır.
konya, suyun bugunu, su, meke, rapor, kapak
WWF-Türkiye
© WWF-Türkiye