Kafkasya Hibe Programı Tür Kitabı
Kafkasya Ekolojik Bölgesi’nde 2004-2009 yılları arasında Kritik Ekosistemler Ortaklık Fonu (CEPF) desteğiyle tamamlanan Kafkasya Hibe Programı’nın belgeseli ile “Kafkasya’daki Küresel Tehdit Altındaki Türlerin Durumu ve Korunması” kitabı çıktı.
CEPF Kafkasya Hibe Programı’ndan destek alınarak yürütülen tür koruma çalışmalarının yer aldığı kitapta Türkiye’nin dahil olduğu 5 koruma çalışması da yer alıyor. Bu çalışmalardan ikisi WWF-Türkiye’nin koordinasyonundaki projeler; Yeşil Artvin Derneği tarafından yürütülen “Kaçkar Dağları’nda Dağ Keçisinin Mevcut Durumu’nun Araştırılması Projesi” ile Doğa Derneği’nin yürüttüğü “Önemli Doğa Alanlarında Sınırötesi İşbirliği ve Eğitim Programı Geliştirilerek Aşağı Kafkasya Koridorunda Korumanın Güçlendirilmesi Projesi”dir.
Küresel ölçekte biyolojik çeşitliliğin en zengin olduğu 34 Sıcak Nokta’dan birisi olan Kafkasya’da uzmanlar tarafından, 6 taksonomik grupta yer alan (bitkiler, memeliler, sürüngenler, kuşlar, amfibiler ve balıklar) 50 tür korumada öncelikli olarak belirlenmiştir. Bu türlerden 30’u hassas, 14’ü tehlikede ve 6 tanesi de kritik düzeyde tehdit altındadır. Kafkasya’da 50 korumada öncelikli türe yönelik yürütülen otuzdan fazla çalışmanın yer aldığı kitap, tüm Kafkasya’daki biyolojik çeşitliliğin önemine bir kez daha vurguda bulunuyor.
Kafkasya tür kitabını indirmek için tıklayın.
Yorum
blog comments powered by Disqus