NE ARAMAK İSTERSİNİZ.

EĞİTİM
© Emre Sosyal
Doğa Öncüleri Gençlik Programı Ortaokullu Öğretmen ve Öğrencileri Çağırıyor!

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF)-Türkiye olarak 2017’de 6 okulla başlattığımız, 2019’da ve 2021’de Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile imzaladığımız iş birliği anlaşması kapsamında 500 okulla yürüttüğümüz “Doğa Öncüleri Gençlik Programı’na” ortaokul öğretmenlerini ve öğrencilerini çağırıyoruz.
 
Ortaokullu Doğa Öncüsü Kahramanlarımızı Bekliyoruz!
 
Doğa Öncüleri Gençlik Programı’na, projeleriyle fark yaratacak gönüllü ortaokul (5.-6.-7. sınıf) öğretmen ve öğrencilerini çağırıyoruz.
 
 
Plastik Avcısı, Gıda Savaşçısı, Su Meleği, Yaban Hayat Korucusu ve Karbon Tutucusu olmaya var mısınız?
 
Doğa Öncüsü olarak bir doğa koruma projesi yazıp yürütmek ve değişimin öncüsü olmak için bir öğretmeniniz liderliğinde formumuzu doldurarak Doğa Öncüleri Gençlik Programımıza katılabilirsiniz.
Etkinizi göstererek ilham olabileceğiniz proje başlıklarımız:
 
• Sürdürülebilir Gıda ve Gıda Atıkları
• Tatlı Su ve Denizler
• Biyoçeşitlilik, Yaban Hayatı ve Doğa
• Plastikler
• İklim ve Enerji
 
Değişimin ilk adımlarını atarak değerlendirme aşamasını geçen projeler Ulusal Çevrim İçi Gençlik Konferansı ve Uluslararası Çevrim İçi Genç Panda Ödülü için projesini tanıtarak aday olma şansını yakalayacak.
 
Doğa Öncülerine liderlik edecek öğretmenler 28 Ocak 2022 tarihine kadar BAĞLANTIDAN formu doldurarak başvuru yapabileceklerdir.

Doğa Öncüleri Gençlik Programı

Doğa Öncüleri Gençlik Programının amacı;

4 modülde proje yazan ve yürüten çocukların, doğa adına değişim yaratma gücünü ortaya çıkarmaktır.

wwf
© wwf

Doğa Öncüleri Programı proje yönetimi ve liderlik becerilerini geliştiren, toplumsal dönüşüm ve değişime hizmet eden ve WWF-Türkiye tarafından belirlenen öncelikli konularla ilişkili bir eylem projesidir.

Öğrenciler bu eylem projesini planlama ve uygulama sürecinde dünyada ve toplumda görmek istedikleri değişimin bir parçası olurlar. Program boyunca WWF-Türkiye personelleri, gönüllüleri ve öğretmenleri öğrencilere mentörlük ve rehberlik sağlar.

 

2019-2020 eğitim öğretim yılında, yüzlerce öğrenci ve öğretmenleri doğa koruma projeleri geliştirip uygulamaya koydu. Ortaokul ve Liseli Doğa Öncüleri; “Gıda Savaşcıları” olarak okullarında kurdukları bostanlardan elde ettikleri ürünlerle toplumsal sorumluluklarını yerine getirirken, “Su Melekleri” okullarda kurdukları yağmur suyu hasadı ile tatlı su kaynaklarını korudular. “Plastik Avcıları” tek kullanımlık plastiğin kullanımını azaltırken, “Yaban Hayat Korucuları” çevrelerinde yer alan nesli tehlike altındaki türleri koruma çalışmaları yaptı. 6.200 öğrenci ailelerinde ve çevrelerinde doğa koruma bilincini geliştirmek için çalışmalarda bulundu.
2019-2020 Doğa Öncüleri’nin en etkili proje yapan okullarını ve projelerini, bize gelen yüzlerce proje arasından seçtik, projelerini altta görebilirsiniz.
 

ORTAOKUL

 
BÜYÜKÇAVUŞ ORTAOKULU- İyi Tarım Projesi
ŞEHİT OKTAY DEMİRYÜREK  ORTAOKULU- Sultan Pelemiri

ABANA ORTAOKULU -  Ezine Deresi ve Etrafındaki Kuşlar - Ekoturizm
GALATASARAY ORTAOKULU - Doğaya Su ve Nefes Olalım.
YEŞİLPINAR / HATAY ORTAOKULU - Şelaleler Temiz Aksın.
KEÇİÖREN  ŞEHİT M. ÜNAL ORTAOKULU - Gri Suyun Macerası
NÜKTE SÖZEN ORTAOKULU - Su Projesi
ŞİŞLİ TERAKKİ ORTAOKULU - Arılar Ölmesin
HİSAR ORTAOKULU - Yaşayan Su
KAŞ PALAMUT ORTAOKULU - Plastik Avcıları
MEDİHA MAHMUTBEY ORTAOKULU - Yağmur&Buğday 
15 TEMMUZ ŞEHİTLER ORTAOKULU - Endemik Bitkiler ve Sevgi Çiçeği
KÜÇÜKÇEKMECE ORTAOKULU - Küçükçekmece Temiz Kalsın.
TUZLA TEZER TAŞKIRAN ORTAOKULU & EVLİYA ÇELEBİ OO - İstanbul Nazendesi
ÜZÜMLÜ ORTAOKULU  - Oklu Kirpiler Ölmesin

KADIKÖY REŞAT NURİ GÜNTEKİN ORTAOKULU - Tek Kullanımlık Plastiklere Son
 

LİSE

 
ASİYE AĞAOĞLU ANADOLU LİSESİ (ASAL) - Suyun Desteği Projesi
ÖZEL ALEV LİSESİ - Bir Kompost Hikayesi
KADIKÖY ANADOLU LİSESİ  - 3D ile plastik üretimi 
VAN KAZIM KARABEKİR ANADOLU LİSESİ - Sıfır Atık
SAİNT BENOİT LİSESİ - Martılar Uçsun
TAŞOLUK ANADOLU LİSESİ - Huzurlu Dönüşüm
SULTANGAZİ CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ - Orman Yangınları
SABANCI 50.YIL LİSESİ - Yaban Hayat Korucuları
BARBAROS ANADOLU LİSESİ - Su Pusulası

Doğa öncüleri programının amacı

  • Öğrencilerin grup halinde proje geliştirme ve yönetmede deneyim kazanarak toplumsal dönüşüm ve değişime öncü yerelde gerçekleştirilebilecek projeler hazırlamaları  

  • Grup içinde vatandaş bilim insanı olarak rol almaları

  • Aynı zamanda WWF’nin öncelik verdiği konuların bu projeler yardımıyla duyurulması ve yaygınlaştırılmasının sağlanmasıdır.

     

Doğa Öncüleri, Gençlik Konferansı
Ulusal Gençlik Konferansı

2018-2019 eğitim öğretim yılında, en çok değişim yaratan projeleri yazan ve yürüten öğrenciler, İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesin'de projelerini sundular

© Ahmet Veisoğlu
PİKNİK SEPETİ

Sevgili Ebeveynler ve Çocuklar,
Gıda endüstrisi biyolojik çeşitlilik kaybını % 70 artırıyor ve aynı zamanda iklim değişikliğine neden olan sera gazlarının % 24’ünü oluşturuyor. Gıda endüstrisinin ekolojik ayak izi gerçekten büyük! Üstelik üretilen gıdanın 1/3’ü israf oluyor. Günümüzde beslenme alışkanlıklarımız da sağlıklı değil. Birçok insan hazır gıdayı tercih ediyor. Ev yapımı gıda tüketimi azalıyor.
Virüse karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin, gıda ayakizimizi azaltmanın, sürdürülebilir ve sağlıklı besinleri çocuklarla buluşturmanın tam zamanı! WWF-Türkiye olarak, WWF-Yunanistan ve WWF-Romanya ile birlikte, çocuklar ve ebeveynler için bir proje başlattık, evde piknik yapmak için Piknik Sepeti. Amacımız sağlıksız atıştırmaları, sağlıklı, mevsimsel ve yerel gıdalarla değiştirmek. Piknik Sepeti aracılığıyla çocukların eğlenceli zaman geçirmesini, keşfetmesini ve öğrenmesini sağlamak. Bu aktivitelerimizle güzel gezegenimizin korunmasına da katkıda bulunmak.
Hepimizin evde kalmak durumunda olduğu bu günlerde ebeveynlere çok iş düşüyor! Çocuklarınızla beraber ev yapımı sağlıklı yiyecekler yapıp tüketmeye başlayabilir, sizlere sunduğumuz farklı tarifleri uygulayarak çocuklarınızın sağlıklı beslenme bilinci oluşturmalarına yardımcı olabilirsiniz.
 
Aşağıda bulunan tariflerden arzu ettiğinizi seçerek sürece başlayabilirsiniz!

© WWF-Turkiye
dünya, planet, gezegen, earth, yaşayan gezegen, living planet, björn, dünya saati, dunya, wwf, LPR, ...
GEZEGENİMİZ
© Björn Hollan / Getty Images

Netflix, Silverback Films ve WWF’in ortaklığında gerçekleşen Gezegenimiz Belgeseli evimiz dediğimiz Dünya’mızı daha önce belki de hiç görmediğimiz şekilde bizlere gösteriyor ve bilinmedik mucizelere tanık ediyor.

Belgesel sayesinde tüm ekosistemin işleyişine tanık oluyoruz ve bu habitatlarda meydana gelmiş olan olumsuz değişimlerle yüzleşiyor, ekosistemimizin daha sağlıklı işlemesi için neler yapabileceğimize dair bilinçleniyoruz.

"Kıyı denizler, Açık Denizler, Amazonlar, Ormanlar, Çayırlar, Buzullar ve Tatlı Sular" olarak ayrılmış olan toplam yedi bölümden oluşan belgesel Netflix üzerinden takip edilebilir.

Aşağıda göreceğiniz kısa süreli videoların çoğu Netflix belgeselinde bulunmayan, farklı görüntülerden ayrıca kurgulanmış Gezegenimiz videolarıdır. Çocuklara bölümleri izlettirmeden önce ÖĞRETMEN REHBERİ okuyunuz. Sonrasında GEZEGENİMİZ SUNUMUNU gösteriniz.
 

  • Bu bölümdeki videoları okullarda veya konferanslarda öğrencilerinize izlettirebilirsiniz. Öncesinde izleteceğiniz video ile ilgili bilgi verebilir ve öğretmen rehberinde ve modül dosyalarında önerdiğimiz aktiviteleri yaptırabilirsiniz.

  • Amacımız çocukların farklı bakış açılarına sahip olabilmeleri, sorgulamayı öğrenmeleri, aralarında fikir alışverişi yapabilmeleri ve çevrelerinde olan bitene merak duymalarıdır.


Modüllerle ilgili bilgiler ve aktivite önerileri için modüllere tıklayınız.

Aktiviteleriniz sonrası anketimizi doldurunuz..
ANKET İÇİN TIKLAYIN ..

Sık Sorulan Sorular

1.   Gönüllü okullar programa nasıl başvurur? Başvuru şartları nedir?
Her eğitim öğretim dönemi başında WWF-Türkiye, Instagram ve Linkedin hesaplarından duyuruya çıkar. Öğretmenler duyuruda yer alan linkteki başvuru formunu doldurarak programa başvurabilir. Başvuran tüm öğretmenler ve okullar programa alınır. Hiç bir okuldan bağış alınmaz.
 
2.  Projeleri ve proje sonuçlarını nasıl paylaşıyoruz?
Her sene dogaonculeriprogrami@gmail.com e-posta adresinden Aralık ve Nisan aylarında 2 adet form linki paylaşılır. Proje özeti ve sonuçları bu linkteki formları doldurarak WWF-Türkiye ile paylaşılır.

3.  Bir okul birden çok projeyle başvurabilir mi?
Evet, ancak sene sonunda her okul programa 1 projeyle katılabilir. Öğretmen ve öğrenciler birden fazla proje yaparsa, sene sonunda en etkili projeyi seçmelidir.

4.  Proje özetini paylaşan okullar projeyle ilgili geri bildirimi nasıl alır?
Proje ile ilgili herhangi bir sıkıntı yoksa, geri bildirim verilmez. Eğer bir sorun varsa, dogaonculeriprogrami@gmail.com e-posta adresinden sorunla ilgili bir bilgilendirme yapılır.

5.  WWF-Türkiye ile paylaştığımız projeyi eğitim süreci içersinde tamamlayamazsak ne olur?
Proje raporunda attığınız adımları ve yaptığınız aktiviteleri yazar, şimdilik elde ettiğiniz etkiyi belirtirsiniz. Ayrıca bu noktadan sonra yapmayı planladıklarınızı da paylaşırsınız.

6.  Bir proje birden çok modülde olabilir mi?
Evet, bir proje birden fazla modülün altına girebilir. Örn: Plastik ve Gıda veya İklim ve Tatlı Su gibi.

7.  Birden çok okul birleşip proje yapabilir mi?
Evet, etkiyi artırmak adına birden fazla okulun bir arada proje yapmaları teşvik edilir.

8.  Vakıfla ilgili soru sorulduğunda nereye yönlendirilir?
Önce siteye(www.wwf.org.tr), sonra infoya (info@wwf.org.tr) yönlendirilir.
 
9.  Programa katılan öğrenciler sertifika alacak mı?
Proje yapan öğrenciler okul adına 1 adet katılım sertifikası alır; proje yapmayan okullar sertifika almaz. En etkili seçilen projeleri yürüten öğrenci ve öğretmenler, kendi adlarına hazırlanmış başarı sertifikası alır.

10.  Proje yapan öğrencilerden muvafakatname istenecek mi?
Evet, Açık Rıza Onay belgesini velilerin doldurması istenecek.

11.  Başarılı projeler nasıl seçilecek?
Proje yapan tüm okullar, 10’lu olarak eşleştirilecek. Eşleştirme çevrimiçi olarak Zoom üstünden olacak. Puanlamaya her okuldan 1 öğretmen, 2 öğrenci katılacak. 5 okul sunum yapacak, diğer 5 okul puan verecek. Oylamada WWF-Türkiye yetkilisinin verdiği puanın ağırlığı %50, okulların verdiğin puanların ağırlığı %50 olacak.

12.  Ulusal Gençlik Konferansı’na kimler katılacak? Nerede ve ne zaman olacak?
2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Ulusal Gençlik Konferansı İstanbul’dan Doğa Öncüleri Gençlik Programı Sponsoru QNB Finansbank’ın binasında Haziran 2023’te yapılacak. Oylamada seçilen 5 okuldan proje yapan 1 öğretmen ve 2 öğrenci WWF-Türkiye tarafından davet edilecek.

13.  Projelere finansal kaynak desteği var mı?
Hayır, yok. Proje yapan öğrenciler kendi projelerinin finansal kaynağını kendileri geliştirecekler.

14.  Birden çok okul bir proje yapar ve başarılı olursa kaç kişi çağrılacak?
Her okuldan 1 temsilci öğrenci ve projeyi yöneten lider öğretmen davet edilecek.