The WWF is run at a local level by the following offices...
Kentlerin, gezegenimizin geleceğini şekillendirmedeki rolü her geçen gün artıyor.
WWF-Türkiye'nin hedefi, kentlerin dünyamızın ekolojik içinde refaha erişmesi ya da bizim deyimimizle Tek Dünya Kentleri'nin yaratılmasına ve gelişmesine katkıda bulunmaktır.
Kentsel yaşam biçimlerinin iklim üzerinde çok ciddi etkileri olsa da bu etkileri azaltma konusunda belediyelerin elinde büyük bir potansiyel var. Kentlerin enerji sistemleriyle ilgili tercihleri, ulaşım çözümleri ve yapı standartları çok sayıda insanın yaşam kalitesini etkilediği gibi düşük karbonlu ve sürdürülebilir gelecek yolundaki başarı şansımızı da
belirleyecek.
%55
Dünya nüfusunun yarısından fazlası kentlerde yaşıyor.
%3
Kentler, dünya yüzölçümünün yüzde üçünü kaplıyor.
%70
Kentler, dünyadaki CO₂ emisyonlarının yüzde yetmişinden fazlasından sorumlu.
1,5°C
Sürdürülebilir bir gelecek için küresel ısınmayı 1,5°C'de sınırlandırmamız gerekiyor.
Kentler hızla büyümeye devam edecek. Bugünün yatırım kararları, bizi ya fosil yakıta bağımlı yaşam biçimlerine ve yetersiz altyapılara mahkûm edecek ya da sürdürülebilir bir geleceğe götürecek.
WWF-Türkiye olarak amacımız; sürdürülebilir kentsel gelişime öncülük eden kentleri desteklemek, bu çabalarını ödüllendirmek ve bu doğrultuda diğer kentlerin kendi yolculuklarına başlamalarına yardımcı olmak.
Bu konuyla ilgili en büyük ve en uzun geçmişe sahip küresel ölçekli bir yarışma olan Tek Dünya Kentleri Yarışması'na bugüne kadar 5 kıtada 400'den fazla kent katıldı.
Tek Dünya Kentleri Yarışması;
-
kentinizin yaşamak ve çalışmak için ne kadar cazip bir yer olduğunu bütün dünyaya gösterme fırsatı sunar,
-
iklim değişikliği etkilerinin yönetilmesinde kentinize teknik destek verir ve yol gösterir,
-
kentinizin, iklim değişikliğiyle mücadelesini destekler ve sürdürülebilir, verimli ve yenilenebilir enerjiye dayalı çözümlerin yaygınlaştırılması için bütünsel, ilham verici ve güvenilir planlar geliştirmeye teşvik eder.
Yarışmaya katılan kentler, Küresel İklim Raporlama Platformu'nda emisyonlarını, hedeflerini ve planlanan eylemlerini raporlayacak.
- Kentlerin raporladıkları bilgilere göre her ülkeden 3 kent finalist olarak seçilecek.
- Finalist olan kentler ''Kentimi Seviyorum'' küresel iletişim kampanyasına dahil olabilecek: Bu kampanya kapsamında 2020 yılında 54 finalist kent yarıştı ve 1.2 milyon oy kullanıldı ve sosyal medya kanallarında toplam 80 milyon kişiye erişildi!
- Kentsel sürdürülebilirlik konusunda uzman bir uluslararası jüri, rapor edilen verilere dayanarak en iddialı ve ilham verici taahhüt ve uygulamalarıyla ulusal ölçekte kazanan kentler ile bir dünya şampiyonu seçecek.
- Kazanan kentler, 2022 yılında yapılacak küresel ödül törenine davet edilecek.
Tek Dünya Kentleri Yarışması'na 2021-2022 döneminde Türkiye'den katılan kentlerin, iklim değişikliğiyle mücadele alanında kentlerinde gerçekleştirdiği çalışmaları, ilgili hedeflerini ve taahhütlerini aşağıdaki kent sayfalarından inceleyebilirsiniz.
2021-2022 Dönemi Ulusal Finalistleri
Gaziantep, İstanbul, İzmir
2021-2022 Dönemi Ulusal Şampiyonu
Yarışmanın bu döneminde İzmir, Dünya çapında 280 kent arasından seçilen 19 kentten biri olarak Türkiye ulusal kazananı seçildi. Alanında uzman ve tarafsız 21 üyeden oluşan uluslararası jüri, İzmir’in kapsamlı bir iklim eylem planı benimseyerek bu alanda açıkça ortaya koyduğu liderlik vasfını takdir etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geliştirilen eylem planının, kanıta dayalı oluşu ve emisyon-yoğun sektörlere yönelik somut eylemler içermesi dikkat çekti. İzmir’in özellikle kent çevresinde sürdürülebilir tarımı destekleme planını memnuniyetle karşılayan jüri bunun şehirlerin sınırları ötesine etki edebilme nüfuzunun ender örneklerinden biri olduğunu not etti.