İZMİR

© WWF

NE TAAHHÜT EDİYOR?

İzmir Büyükşehir Belediyesi(İBB) 2015 yılında İzmir il sınırları içinde sera gazlarının azaltımı ile ilgili, Avrupa Birliği(AB) inisiyatifinde oluşturulmuş iklim konusunda dünyanın en etkili şehir ağlarından birisi olan Başkanlar Sözleşmesi'ne(Covenant of Mayors-CoM) taraf olmuş ve salımlarını 2020 yılına kadar %20 azaltma taahhüdünde bulunmuştur. Sanayi ve tarım da dahil tüm sektörler için İzmir ili salım envanteri ve salımları azaltmak için de 26 farklı eylem oluşturulmuştur.

CoM, AB'nin Paris İklim Anlaşması niyet beyanına uygun olacak şekilde, 2030 yılına kadar sera gazı %40 azaltım hedefini belirlemiş ve taraf olan tüm kentlere salımlarını temel yıla göre %40 azaltmasını,  iklim değişikliğine karşı uyum politikaları ve eylemleri geliştirmesini şart koşmuştur. İBB de CoM hedeflerine uygun olarak 15 Ağustos 2019 tarihindeki meclis kararı ile azaltım ve uyum hedeflerni CoM'a uygun olarak yenilemiştir. İzmir, Türkiye'deki CoM'a taraf olarak azaltım ve uyum taahhüdünde bulunan 11 kentten biridir. Taahhüt gereği İBB, 2030'a kadar olan iklim değişikliği ile mücadele yol haritası için Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı'nı (Sustainable Energy and Climate Action Plan-SECAP) hazırlayacak ve CoM'a sunacaktır.