Kocaeli | WWF

KOCAELİ

© WWF - TDKY Kocaeli

NE TAAHHÜT EDİYOR?

Yeşilin ve Mavinin Şehri Kocaeli Büyükşehir Belediyesi; Belediye Başkanları Küresel İklim ve Enerji Sözleşmesi(Global Covenant of Mayors for Climate and Energy) imzacısı ve UCLG-MEWA-Çevre Komitesi üyesi olarak, 2030 yılına kadar taahhüt ettiği %21 artıştan azaltım sorumluluğunu yerine getirmek üzere, emisyon azaltımı odaklı ''Kocaeli Sera Gazı Envanteri ve İklim Değişikliği Eylem Planını 2018 yılında hazırlamıştır.

Eylem planının vizyonu ''Kocaeli'yi iklim değişikliği ile sistematik şekilde mücadele eden, model bir 'İklim Dostu' şehir haline getirmek'' şeklinde belirlenmiştir. Kocaeli'nin iklim değişikliğine dayanıklılığını sağlamak ve gelecekte planlanan iklim uyum ve azaltım planına yönelik olarak yapılacak olan çalışmalar da Stratejik Planlara dayandırılarak yürütülmektedir.

© WWF - TDKY Kocaeli

KOCAELİ'NİN İKLİM EYLEMLERİ

• Şehrin toplam sera gazı salınımlarında önemli bir paya sahip olan ulaşım sektöründen kaynaklı salınımlara yönelik olarak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin halihazırda bisiklet kullanımını yaygınlaştırma, alternatif yakıtla çalışan toplu taşıma filosu ve hafif raylı sistem çalışmaları bulunmaktadır. 'e-komobil' projesiyle vatandaşların farklı ulaşım tercihleri ile yolculuklarını planlı bir şekilde yapabilmeleri ve karbon salınımlarını azaltmaları hedeflenmektedir. Projenin internet sitesi ve akıllı telefonlara yönelik sunduğu uygulama ile anlık veriler sunulabilmektedir.

• Belediye Başkanlığı sorumluluğunda bulunan bazı parklarda yenilenebilir enerji uygulamaları hayata geçirilmiştir. Bu uygulamalar, halka yenilenebilir enerji teknolojilerini yerinde görme imkanı da sunmaktadır. Çöpten, atıktan, içme suyundan ve atık sudan elektrik enerjisi üreten Büyükşehir Belediye Başkanlığı, buna ilaveten hayata geçirmeyi planladığı yenilenebilir enerji santralleri ile sürdürülebilir ve yenilenebilir enerjiye önem verdiğini göstermektedir.