NE ARAMAK İSTERSİNİZ.

KAFKASYA LEOPARI

© la Jennersten / WWF-Sweden

Dünyada tanımlanmış 8 tane leopar alt türü bulunmaktadır. Kafkasya leoparı (Panthera pardus saxicolor) ise bu alt türler arasında Türkiye'de de görünenidir.

Ana karakteristik özelliklerini ise şöyle sıralayabiliriz:

  • Tipik olarak bacakları kısadır, tıknaz ancak yapılı bir vücudu vardır.

  • Sırt, yan taraflar, kalça ve omuzlarda siyah rozetlerle eşsiz bir şekilde desenlidir.

  • Başın üzerinde, boynunda, göğüs ve bel bölgesinde de siyah lekeler vardır.

  • Arka plandaki ana renk ise soluk sarıdan koyu altın rengine kadar değişiklik gösterir.  Yanaklardan kuyruğa kadar alt bölgeler ise beyazdır.

  • Rozetler ve benekler kuyruğunun ucuna kadar uzanır. Kuyruğun uzunluğu, baş ve vücut uzunluğunun %60-75’ini oluşturmaktadır.

  • Kafatası bariz görünür bir şekilde vücuduna oranla büyüktür.

  • Güçlü çene kasları sayesinde de yaban domuzu ve geyik gibi güçlü avları avlayabilir.

Genel Özellikleri

  • Kafkasya leoparları geniş bir coğrafyada yayılış göstermeleri nedeniyle çiftleşme dönemleri de bu ölçüde farklılık gösterebilir. Ancak çoğunlukla ocak ve şubat aylarında gerçekleşir. 90-105 gün arası bir gebelikten sonra doğa şartlarında 1-2 yavru dünyaya getirirler. Yavrular 13-18 aylık olunca annelerinden ayrılarak kendilerine yeni yaşam alanları ararlar.

  • Leoparlar Kafkasya dağlarının 3500 metreye kadar olan kayalık ve sarp yamaçlarına kadar çıkarlar.

  • Dağ geçitleri ve yamaçlar, subalpin stepler, karışık ve yaşlı ormanları tercih ederler.

  • Avlarının ve kendisinin hareketlerini kısıtladığı için yoğun kar örtüsünden hoşlanmazlar. Bitki örtüsünden çok bölgedeki avlarının yoğunluğu önemlidir. Avlarının hareketlerine göre yaşam alanlarını değiştirirler. Avlarını izleyebilmek ve yerlerini belirleyebilmek için geniş bir görüşe sahip dağ yamaçlarında gezinirler.

  • Kaya çıkıntıları ve üzerine çıkabilecekleri ağaçlara ihtiyaç duyarlar. Yerini belirledikleri ava pusu kurarak avlanma mesafesine girmelerini beklerler. Kafkasya leoparlarının avları arasında çoğunlukla yaban domuzu yer alır.

  • Bunun dışında yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca bulunur. Ayrıca yaban tavşanı, ur keklik, tilki ve porsuklarda avladığı hayvanlardandır.

  • Leoparlar genelde gece aktif olan yırtıcılar olmasına rağmen Kafkasya leoparlarının üzerinde Afrika ve Hindistan’da yaşayan akrabalarına olduğu gibi aslan ve kaplan gibi daha üst yırtıcı baskısı olmadığı için gündüz de aktiftirler. Avlarını çok fazla saklama gereksinimi duymazlar.

  • Kafkasya leoparlarının dünya genelinde türü tehlike altındadır. (IUCN kırmızı liste endangered species). Toplam dünya nüfusunun 870-1290 arasında olduğu düşünülmektedir.