NE ARAMAK İSTERSİNİZ.

mehmet hanay, turna, Brisa, wwf, wwf turkiye, wwf türkiye, Çukurova deltası, cukurova deltası, ...
TURNALAR HEP UÇSUN
© Mehmet Hanay

Dünyada 15 türü bulunan turnanın sadece iki türü (Turna (Grus grus) ve Telli Turna (Anthropoides virgo)) Türkiye’de yaşamakta.

  • Turnalar dünyanın en hassas kuş ailelerinden biri. IUCN 2012 Kırmızı Liste’ye göre dünya genelinde ‘Düşük öncelikli’ ancak Türkiye popülasyonu ‘Tehdit altında”.

  • Turnalar, besin piramidinin üstünde yer alır. Besin piramidinin altında pek çok türe ihtiyaç duyduğundan, araştırmacılar ve doğa korumacılar turnaları bayrak tür olarak tanımlarlar.

  • Sağlıklı bir turna popülasyonu, genellikle bütün bir ekosistemin sağlıklı olduğunun göstergesidir.

  • Turnaların nesli, ülkemizde üreme ve yaşam alanlarının yoğun tarım faaliyetleri ile tahrip edilmesi; sulak alanlarda kurutma, kirlilik gibi sorunlar, yasa dışı avcılık ve plansız yapılaşma, insan kullanımları nedeniyle azalmakta.

  • Doğa Derneği ve Doğa Araştırmaları Derneği çalışmaları sonucu turnaların üreme alanlarındaki güncel durumu; üreyen nüfusunun her on yılda %31-50 azaldığı yönünde.

WWF
Ulusal Turna Eylem Planı
Ulusal Turna Eylem Planı rehberliğinde ülkemizde yaşayan turnaları korumak amacıyla, Brisa'nın desteğiyle Tarım ve OrmanBakanlığı, VII. Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle, Turnalar Hep Uçsun Projesi’ni 2013 yılından beri yürütüyoruz. Türün kışladığı önemli alanlar arasından biri olan Çukurova Deltası ülkemizde kışlayan turnaların %95’ine ev sahipliği yapmakta.

Projemiz tehlike altındaki turnanın ülkemizdeki en önemli kışlama alanlarından Çukurova Deltası’ndaki güncel durumunu ortaya koyarak korunması için gerekli önlemlerin alınmasını sağlamayı ve türün önemi konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.
© Ola Jennersten
BİRLİKTE NELER BAŞARDIK?

  • Çukurova Deltası’nda kışlayan turna popülasyonunun yaklaşık 10.000 birey olduğunu tespit ettik. Çalışmalarımız sırasında uyuma ve dinlenme yerlerinde rahatsız edilme, yasa dışı avcılık gibi turnaya yönelik tehditleri belirleyerek bilinçlendirme, farkındalık oluşturma çalışmaları yaptık.

  • Turnaların biyolojisini, alanın ekolojisini ve koruma önlemlerini anlatan bilgilendirme tabelalarını deltanın çeşitli noktalarına yerleştirdik.

  • Yöredeki okullar, avcı dernekleri, köy kahveleri gibi çeşitli yerlerde asılmak üzere bilgilendirici bir poster hazırladık ve dağıttık.

  • Dünya Kuş Gözlem Günü’nü 4 farklı şehirde turna gözlem ve sayım etkinlikleriyle kutladık.

  • Karataş ve Yumurtalık ilçe merkezleri, köyleri ve Tuzla beldesi olmak üzere 30’dan fazla turnaların sık sık beslenmek için ziyaret ettiği yerleşim bölgelerini ziyaret ettik. 6-9, 9-12 yaş arası çocuklar için hazırladığımız Turna Eğitim Kitapçıkları’nı dağıttık.

  • "Doğa İçin Çal" platformuyla Brisa çalışanları ve iş ortakları ile WWF-Türkiye çalışanlarından oluşan 98 kişilik bir ekibin katılımıyla Allı Turnam türküsünün seslendirildiği bir video hazırlandı ve sosyal medyada paylaşıldı.

  • Mersin, Niğde,  Adana Şube Müdürlükleri’nde görev yapan Milli Park görevlilerine yaban hayatı ilk yardım semineri verdik.