Enerji Yoğun Şirketlerde Adil Dönüşüm Yaklaşımları
Güncelleme Tarihi January, 28 2025
WWF-Türkiye ve SEFiA’nın “Enerji Yoğun Şirketlerde Adil Dönüşüm Yaklaşımları” başlıklı raporu enerji yoğun sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin düşük karbonlu ekonomiye geçişteki adil geçiş yaklaşım ve uygulamalarını farklı bileşenleriyle mercek altına alıyor.
Çimento sektörü, adil geçiş planlama ve uygulamalarında görece en gelişkin performansı sergilerken çimentoyu sırasıyla petrokimya ve otomotiv sektörleri izledi. Elektrik üretim sektörü tüm göstergeler bazında adil geçiş odağında en zayıf performans sergileyen sektör olarak öne çıktı. Fosil yakıta dayalı elektrik üretim şirketlerinde ise adil geçiş performansı daha da zayıf. Adil geçiş” kavramı, iklim krizi ile mücadele ve doğa korumaya yönelik çaba ve girişimlerin, işçilerin ve toplumun refahının önüne geçmesini engelleyecek hak temelli bir yaklaşım olarak tanımlanabilir. İklim krizi ile mücadeleyi odağına alan sürdürülebilir bir ekonomi önermesinin yanı sıra insan onuruna yakışır istihdam olanaklarının sağlanması da adil geçiş talebinin temel hedefleri arasında yer alır.
Adil geçiş, zaman içinde, bilimsel çalışmalar ışığında daha kapsayıcı bir anlama evrilirken, günümüzde yalnızca ilgili sektörlerde çalışanların en az zararla yeni bir düzene taşınmasını değil, bu sektörlerin faaliyet gösterdiği bölgelerdeki diğer faaliyetlerin ve nüfusun tamamını dikkate alan bir planlama yaklaşımını da kapsıyor.
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği’nin (SEFiA) “Enerji Yoğun Şirketlerde Adil Dönüşüm Yaklaşımları” başlıklı raporu da özel sektörün adil geçiş performansına odaklanarak enerji sektöründeki dönüşümün yalnızca karbon emisyonlarını azaltmakla kalmayıp çalışanların, toplulukların ve kırılgan grupların refahını da koruyacak şekilde planlanmasının gerekliliğini vurguluyor.
FAYDALI BİLGİLER