© WWF

Denizlerimizde sessiz bir avcı var

Hayalet ağlar olarak bilinen, terk edilmiş, kaybolmuş ya da atılmış balık ağları. Bu atıklar deniz tabanını kazımakta, denizaltındaki yabani hayvanların kapana kısılmalarına ve boğulmalarına neden olmakta, denizcilik ve balıkçılık ekonomisini tehlikeye atmakta. Küresel olarak, deniz memelilerinin %45’i, deniz kuşlarının %25’i ve tüm deniz kaplumbağası türleri hayalet ağlar da dahil olmak üzere denizel atıklardan etkilenmiş durumda.

Hayalet ağlar problemini nasıl çözeriz?

WWF, hayalet ağlar ile mücadele etmek ve denizlerimizin plastik içinde yüzmesini durdurmak için hükümetlere, av aracı tasarımcılarına/teknoloji uzman ve üreticilerine, balıkçılara ve halka çağrıda bulunuyor. Bu küresel bir sorun: yeni bir Küresel Plastik Sözleşmesi oluşumunu destekleyerek hep birlikte hareket etmeliyiz.
Hayalet ağlar, plastik denizel atıkların en ölümcül olanıdır. Bu dilekçeyi imzalayarak hemen harekete geçin.

Her yıl yaklaşık 8 milyon plastik denizlere karışıyor! Tüm dünya liderlerine çok geç ol madan harekete geçmeleri için çağrıda bulunuyoruz! Plastik kirliliğine hayır.

KAMPANYAMIZA KATIL

Bir deniz canlısı görürsen fotoğrafını çek, fotoğrafını #HayaletAğlarıDurdur/#stopghostgear hashtag’ini kullanarak sosyal medyada paylaş.

Bütün türler açısından tehlike

Küresel ölçekte, deniz memelilerinin %45’i, deniz kuşlarının %25’i ve deniz kaplumbağası türlerinin tümü hayalet ağlar da dahil olmak üzere denizel atıklardan etkilenmekte.

​Görünmeyen yüzü

Denizlere karışan hayalet ağlar mercanları kırıyor, dibe bağlı yaşayan canlıların doğal ortamını tahrip ediyor, bitki örtüsüne zarar veriyor, tortu oluşumuna sebep oluyor  ve canlılar için önemli yaşam alanlarına hava akışını engelliyor.

Sorun büyüyor

Denizel atıkların en azından %10’unun balıkçılıktan kaynaklandığı belirlendi. Bu da demek oluyor ki her yıl 500 bin ila 1 milyon ton arasında av aracı denizlere karışıyor

Değişim zamanı

Hayalet ağlar da dahil olmak üzere plastik kirliliğinin sebep olduğu sorunlar küresel boyuta ulaşmış durumda; fakat henüz denizlerde plastik kirliliğini durdurmaya yönelik uluslararası bir sözleşme bulunmuyor.