The WWF is run at a local level by the following offices...
Besin zincirinin en tepesindeki yırtıcılardan başlayarak planktonlara kadar her türlü deniz canlısı plastik yutuyor.
Deniz kuşlarının %90’ının ve deniz kaplumbağalarının %52’sinin plastik yuttukları,
Her yıl 19 ila 23 milyon ton plastik atığın denizlerimize karıştığı,
Denizlerdeki plastik kirliliği 2050'ye kadar dört katına çıkacağı,
2100 yılına kadar mikroplastiklerde 50 kat artış görülebileceği tahmin ediliyor.
PLASTİK KİRLİLİĞİNDE EŞİK DEĞERİ AŞTIK
Kutuplardan en ücra adalara, deniz yüzeyinden en derin okyanus çukuruna kadar plastik kirliliği ile karşı karşıyayız.
Akdeniz'in de aralarında olduğu kritik önemdeki birçok denizde, plastik kirliliği canlı yaşamı için tehlikeli olabilecek eşik değerleri aşmış durumda. Mikroplastik kirliliğinin ekolojik olarak tehlike eşiklerini aşarak türler ve ekosistemler üzerinde popülasyonların azalması da dahil olmak üzere olumsuz etkilere yol açıyor.
Araştırmalar tehlike altındaki Akdeniz foku, orkinos, kılıç balığı, ispermeçet balinası ve pamuk balıklarına ev sahipliği yapan Akdeniz’de bu türlerin plastik yuttuklarını ortaya koyuyor. Ege Denizi'ndeki ispermeçet balinalarının %60'ının plastik yuttuğu tahmin ediliyor.
Plastikler, canlılara dolanıp hareketlerini kısıtlayarak, yutularak, canlıların yaşam alanlarını örtüp solunumlarını engelleyerek ve üzerlerindeki kimyasalların çözünerek denizlere karışması yoluyla biyolojik yaşama zarar veriyor. Deniz canlıları tarafından yutulan plastik parçalar besin zincirinin üst basamaklarına doğru hareket etmeye başlar; öyle ki artık plastik yediğimiz yiyeceklere bile karışıyor.
WWF, tüm paydaşları, denizlerdeki yaşamı tehdit eden bu yaygın ve giderek artan tehlikeyle mücadele etmek üzere acilen harekete geçmeye davet ediyor.