© naturepl.com / Reinhard / ARCO / WWF
KAFKASYA LEOPARI

KAFKASYA LEOPARI


Dünyada tanımlanmış 8 leopar alt türü bulunuyor. Kafkasya leoparı (Panthera pardus tulliana), bu alt türler arasında en büyük olanı ve Türkiye'de de bulunan bir alttür. Neredeyse 50 yıl önce ülkemizde tükendiği düşünülen Kafkasya leoparının son yıllarda elde edilen fotokapan kayıtları türün hala ülkemizde varlığını devam ettirdiğini gösteriyor.


BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

  • Tipik olarak bacakları kısadır, tıknaz ancak yapılı bir vücudu vardır.
  • Sırt, yan taraflar, kalça ve omuzlarda siyah rozetlerle eşsiz bir şekilde desenlidir.
  • Başın üzerinde, boynunda, göğüs ve bel bölgesinde de siyah lekeler vardır.
  • Arka plandaki ana renk ise soluk sarıdan koyu altın rengine kadar değişiklik gösterir.  Yanaklardan kuyruğa kadar alt bölgeler ise beyazdır.
  • Kafatası bariz görünür bir şekilde vücuduna oranla büyüktür.
  • Kafkasya leoparları geniş bir coğrafyada yayılış göstermeleri nedeniyle çiftleşme dönemleri de bu ölçüde farklılık gösterebilir. Ancak çoğunlukla ocak ve şubat aylarında gerçekleşir. 90-105 gün arası bir gebelikten sonra doğa şartlarında 1-2 yavru dünyaya getirirler. Yavrular 13-18 aylık olunca annelerinden ayrılarak kendilerine yeni yaşam alanları ararlar.
  • Leoparlar Kafkasya dağlarının 3500 metreye kadar olan kayalık ve sarp yamaçlarına kadar çıkarlar.
  • Dağ geçitleri ve yamaçlar, subalpin stepler, karışık ve yaşlı ormanları tercih ederler.
  • Güçlü çene kasları sayesinde yaban domuzu ve geyik gibi güçlü avları avlayabilir. Avlarını izleyebilmek ve yerlerini belirleyebilmek için geniş bir görüşe sahip dağ yamaçlarında gezinirler.
  • Kafkasya leoparlarının avları arasında çoğunlukla yaban domuzu yer alır.Bunun dışında yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca bulunur. Ayrıca yaban tavşanı, ur keklik, tilki ve porsuklarda avladığı hayvanlardandır.
  • Leoparlar genelde gece aktif olan yırtıcılar olmasına rağmen Kafkasya leoparlarının üzerinde Afrika ve Hindistan’da yaşayan akrabalarına olduğu gibi aslan ve kaplan gibi daha üst yırtıcı baskısı olmadığı için gündüz de aktiftirler.
  • Kafkasya leoparlarının dünya genelinde türü tehdit altındadır. IUCN kırmızı listesinde Hassas (VU) tür olarak sınıflandırılmıştır. Toplam dünya nüfusunun 870-1290 birey arasında olduğu düşünülmektedir.



BİRLİKTE NELER BAŞARDIK?

Kafkasya Bölgesi’nde, bölgesel ölçekte ilgili ulusal ve uluslararası kurumların işbirliğiyle hazırlanan Kafkasya Leoparı Bölgesel Tür Koruma Planı’nın hazırlanmasına teknik katkı verdik. Ulusal ölçekte türün korunması için ilgili karar verici kurumların düzenledikleri toplantılara katılım ve teknik destek veriyoruz. Türün korunması için farkındalık oluşturma çalışmaları yürütüyoruz.



 

© DENİZ KAPLUMBAĞASI

DEĞİŞİMİN PARÇASI OL

Hayatınızda ufak değişiklikler yaparak büyük değişimlere katkıda bulabilirsiniz. Tehlike altındaki bir türü evlat edinin veya düzenli destekçi olun, WWF-Türkiye ailesine siz de katılın! Doğamız için yaptığımız her proje sizinle #BirlikteMümkün

Destek Ol