© WWF
Hayal edin... Devasa bir balina Akdeniz’in masmavi derinliklerine dalıyor. Bir karides sürüsüne doğru hamle yapıp, kocaman sulu bir lokmayı yutuyor..Bu sırada suyun üstünde yerel balıkçıklarhedef dışı avcılığı engelleyen özel bir çark ile ağa yakalanmış sardalyaları çekiyorlar. Akdeniz’in cömertliğinin tek tadını çıkaranlar onlar değil. Turistler ve dalgıçlar da kayaların arkasında gizlenmiş büyük orfozlara, sualtı tablolarına benzeyen kırmızı mercanlara ve yemyeşil deniz çayırlarını süsleyen bir metre uzunluğundaki istiridyelere hayret içinde bakıyorlar. İnsan ve doğa birlikte harmoni içinde yaşıyor ve her ikiside deniz kaynaklarını tüketmeden yaşamını sürdürüyor. İşte bu Akdeniz’in yaşamı olabilir ve Deniz Koruma Alanları bunun gerçekleşmesinde bize yardımcı olabilirler.
Deniz Koruma Alanları; ekolojik önemlerinden dolayı koruma altına alınmış deniz ve kıyı dilimleridir. Bu alanlar, Akdeniz’in eşsiz deniz yaşamını ve balıkçıların geçim kaynaklarını korur, yerel ekonomiyi kalkındırır ve turistlerin dünyamızın en çarpıcı hazinelerinden birini keşfetmesine olanak sağlar.
Deniz Koruma Alanı ve insan, ayrılmaz bir ikilidir.

Akdeniz’imiz bir biyoçeşitlilik sıcak noktasıdır…

Akdeniz, dünyamızın su yüzeyinin %4’ünden azını kapladığı halde denizel canlı türlerinin %10’una ev sahipliği yapıyor. Akdeniz sakinleri arasında deniz kaplumbağaları, yüzgeçli balinalar ve okyanus hayatında önemli bir rol oynayan deniz çayırları “Posidonia oceanica” sayılabilir.

Tehdit altında…

Bugün Akdeniz, aşırı avlanma ve kıyı gelişiminden kirliliğe, deniz trafiğinden iklim değişikliğine birçok cephede saldırı altında. Bitki ve hayvan türlerinin bazıları da dünyada en çok nesli tehdit altında olanlar arasında.

Deniz Koruma Alanları istismara uğramış Akdeniz’imiz için bir çözümdür.

DenİZ KORUMA ALANLARI...

• Tehdit altındaki türleri korur ve sayılarının artmasına yardımcı olur.

• Zarar görmüş ekosistemlerin iyileşmesine yardımcı olur. Biyolojik çeşitliği korur.

• Deniz ekosistemlerindeki hasarı tespit etmeleri için bilim adamlarına bir referans noktası sağlar.
Bunları biliyor muydunuz?
• Akdeniz’in İngilizce ismi ‘Mediterreanean’, Latince “karanın ortasındaki deniz” anlamına gelen“mare medi terra”dan gelir.

• Her gün denize dökülen tonlarca plastiği, arıtılmamış kanalizasyon sularını, petrol ve tarımsal kimyasalların sebep olduğu kirliliği temizleyebilmek için Akdeniz’in tam 80 yıla ihtiyacı var.

• Akdeniz’de 18.000 bitki ve hayvan türü yaşıyor. Bunların nerdeyse 1/3’ü dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmuyor.

• Dünya deniz ticaretinin üçte biri Akdeniz’de gerçekleşiyor ve her gün 300’e yakın tanker bu sulardan geçiyor.

Deniz Koruma Alanlarının Yaygınlaştırılması…

Akdeniz ülkeleri 2020 yılına kadar Akdeniz’in %10’unu koruma altına almayı taahhüt ettiler. Ancak bugün, Akdeniz’in %4’ünden azı koruma altında ve mevcut olan Deniz Koruma Alanlarının çoğunun iyi bir yönetim planı yok.

Akdeniz’de daha çok sayıda ve daha iyi yönetilen Deniz Koruma Alanlarına ihtiyacımız var.
Kaş, kekova, turizm, tourism, kas, tekne, deniz, deniz koruma, marine 
© Tolga Ünsün
© Tolga Ünsün

Kaş-Kekova Deniz Koruma Alanı