© WWF-Türkiye

DKA, Balıkları ve Balıkçıları Korur

Balık stoklarının toparlanmasını mümkün kılan Deniz Koruma Alanları, sürdürülebilir balıkçılık uygulamalarını teşvik ederek, yerel balıkçılar ve kıyı nüfusu için vazgeçilmez bir rol oynuyorlar.
Küçük ölçekli geleneksel balıkçılık Akdeniz kimliğinin bir parçası olarak bölgede tam yarım milyon insana istihdam sağlıyor. Ancak aşırı avlanma, kirlilik ve zarar görmüş deniz ekosistemi bu yüzlerce yıllık faaliyeti tehdit ediyor. Bu sebeple, balık stoklarının toparlanmasını mümkün kılan Deniz Koruma Alanları, sürdürülebilir balıkçılık uygulamalarını teşvik ederek, yerel balıkçılar ve kıyı nüfusu için vazgeçilmez bir rol oynuyorlar.


Denİz Koruma Alanları...

  • Balıkların yumurtlayabilecekleri ve büyüyebilecekleri bir alan yaratır.
  • Balık stoklarının toparlanmasına izin vererek yakın bölgelerdeki balık sayılarını da arttırır.
  • Yerel balıkçılık kültürü ve ekonomisinin korunmasına yardım eder. 

Torre Guaceto’da Balıkçılığa Geri Dönüş…

On sene önce, Güneydoğu İtalya’nın Torre Guaceto Deniz Koruma Alanı’nın yakınında yaşayan çevreciler ve balıkçılar dönüm noktası olacak bir anlaşmaya imza attılar. 22 kilometrekarelik bir rezervin -balık sayısının toparlanması ve bölgenin eski ekosistemine kavuşması için- beş sene süresince balıkçılığa kapatılmasına karar verdiler.

Değişim çarpıcıydı. 2005 yılının sonunda, yerel balıkçılık sektörünün yapıtaşı olan çipura sayısı ciddi bir büyüme gösterdi. Tekir ve ahtapot da önemli bir dönüşüm yaşıyordu.

Şu an, rezervin balıkçılığa kısmen açılmış haliyle bile yerel balıkçılar rezerv dışında yakaladıklarının iki katı balık yakalayabiliyorlar. Bu balıkçıların hikâyesi, Deniz Koruma Alanları’nın yöre halkının ekonomik güvencesi olduğuna dair sadece bir örnek.

Torre Guaceto’nun balıkçıları, deniz türleri ve yaşam ortamlarına en az hasar verecek balık avlama aletini bulmak için bilim adamları ile beraber çalıştılar ve haftada sadece bir kere avlanmayı kabul ettiler. Bugün, Hırvatistan’ın Lastovo Tabiat Parkı dâhil olmak üzere, birçok başka ülkeden balıkçıyla öğrendiklerini paylaşıyorlar.
 
 
© WWF MedPO
© WWF MedPO

Bilim adamları ve park yöneticileri ile beraber çalışmak, balıkçılık düzenlemelerinin önemini anlamama yardımcı oldu. Bugün, gelirim güvencede ve yöre halkımın geleceği hakkında daha az endişe ediyorum.

Michele, Torre Guaceto'da bir balıkçı

Bunları Biliyor muydunuz?

  • Yaşlı olan dişi balıklar gençlerden daha üretkendir.
  • Yumurtlama, Deniz Koruma Alanları içinde 1.000 kat daha fazla olabilir. Akıntı ve dalgalarla dış bölgelere taşınan yumurta ve larvalar Deniz Koruma Alanı dışına da katkıda bulunur.
  • Akdeniz’deki birçok balık türü yumurtalarını bırakmak için “yuva” yapar. Aynı kuşlar gibi.
  • Verimli bir Deniz Koruma Alanı’nda balık ve diğer türlerin toparlanması sadece 4 sene alır.
  • Deniz Koruma Alanlarındaki balık nüfusu 3.4 kata kadar artabilir! 
 
© Wild Wonders of Europe / Linda Pitkin / WWF
© Wild Wonders of Europe / Linda Pitkin / WWF

Kaş-Kekova Deniz Koruma Alanı