© Brent Stirton/Getty Images

DKA, Sürdürülebilir Turizmi Destekler

Akdeniz Havzası Dünya’nın önde gelen turistik yerlerinden biridir. Yıl boyunca ev sahipliği yaptığı milyonlarca sakininin yanı sıra yılda yaklaşık 300 milyon ziyaretçi çeker.

Ama Akdeniz’imizi severken ona zarar veriyor olabiliriz.

Turizm ve kalkınmanın sonuçları – inşaat, çevre kirliliği, gittikçe artan deniz trafiği, aşırı avlanma, bilinçsiz dalışlar ve fırsatçı balıkçılık – Akdeniz’e geri dönülmez şekilde zarar veriyor.

Deniz Koruma Alanları insan faaliyetlerini yerel ekonominin ve ekosistemin gelişebileceği bir şekilde yönlendirir. Akdeniz’in nimetlerinden faydalanmayı ve tadını çıkarmayı ona zarar vermeden yapmamızı sağlar.

Denİz Koruma Alanları...

• Dalgıçlara ve diğer turistlere sağlıklı ve güzel bir sualtı yaşamı sunar.
• Turizm tabanlı yerel ekonomiyi destekler.
• Deniz ekosistemlerinin korunması için paydaşları bir araya getirir. 

Kaş-Kekova, Türkiye: Geçmişe Dalmak…

Kaş-Kekova Deniz Koruma Alanı, antik batık kentleri, mercan resifleri ve uçan balık sürüleri ile bir dalgıç için cennettir. Bugün, WWF--Türkiye bu şekilde kalması için yerel yetkililer ve yöre halkı ile beraber çalışıyor.

Bu; 30.000 hektarlık alanın koruma planlamasının yapılması, sualtı prensiplerinin oluşturulması ve Türkiye’nin Likya kıyılarında bir Deniz Koruma Alanı Ağı geliştirmek anlamına geliyor.
 
© Umut Tural / WWF-Türkiye
Kaş-Kekova'nın su altı mirası
© Umut Tural / WWF-Türkiye

Deniz Koruma Alanı'nda Sorumlu Davranın

WWF, dalış operatörlerinin sorumlu dalış uygulamalarını teşvik etmeleri için Deniz Koruma Alanı yöneticileri ile birlikte çalışıyor. Sorumlu dalış, deniz dibinden uzak kalmak, mercan kayalıklarına ve deniz hayvanlarına dokunmamakla başlar. İyi dalgıçlar denizaltı hazinelerimize karşı saygılı davranırlar.

Bir Deniz Koruma Alanı'nda sorumlu davranışlar sergileyerek, alanın doğal ve kültürel değerlerinin korunmasına katkıda bulunabilirsiniz. Nasıl mı?
  • Çapalar, deniz çayırlarına geri dönüşü olmayan zarar verebilir. Bunu unutmayın!
  • Deniz, bir çöp tenekesi değildir! Çöpünüzü yanınıza aldığınızdan emin olun!
  • Deniz yaşamı kırılgandır. Dokunmayın, yalnızca izleyin!
  • Çok fazla gürültü bizim için de balıklar için de kötüdür!
 
© Tuğba Uğur / WWF-Türkiye
Kaş'taki dalış okulları sorumlu dalış hakkında bilgi veriyor.
© Tuğba Uğur / WWF-Türkiye

Kaş’ın eşsiz dalış noktaları dünyanın her yerinden dalgıç çekiyor. Dalış merkezleri, kendi menfaatleri için sorumlu dalış uygulamalarını teşvik etmeleri gerektiğini yavaş yavaş anlıyorlar. Böylece bir gelen bir daha geliyor... Benim mücadelem de bu yönde... 

Murat Draman, Dalış Merkezi Sahibi, Kaş-Antalya

Kaş-Kekova Deniz Koruma Alanı