Yer Altının Dev Kanatları



 rel=
Yer Altının Dev Kanatları
© Emrah Çoraman
Boğaziçi Uluslararası Mağara Araştırma Derneği (BUMAD) tarafından yürütülen Yer Altının Dev Kanatları Projesi
Türkiye imzaladığı Bern Sözleşmesi’yle yarasa türlerini ve bu türlerin yaşam alanlarını korumayı yasal olarak taahhüt etmektedir. Türkiye’de şu ana kadar keşfedilmiş 2000 kadar mağara bulunmaktadır. Ancak bu mağaralardan sadece birkaçı ekosistem yaklaşımıyla değerlendirilmiş ve yarasalardan dolayı koruma altına alınmıştır.

Mağara ekosistemleri zengin biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yaparken, yarasalar için uygun üreme ve yaşam olanağı sunar. İri yapılı Mısır meyve yarasası (Rousettus aegyptiacus) Türkiye’de sadece orta ve doğu Akdeniz bölgesindeki mağaralarda gözlenebiliyor. Bununla birlikte, türün popülasyon büyüklüğü ve korunma gereksinimleri bilinmiyor. Ayrıca, Türkiye’deki birçok mağara ekosistemi ve buralarda yaşayan yarasa türleri turizm, barajlar, taş ocakları, definecilik ve guano ticareti gibi etmenlerden ötürü tehdit altında bulunuyor. Tür ve yaşam alanı üzerindeki tüm bu sorunların çözümü için, mağara ekosistemlerin korunması için mağara koruma planlarının hazırlanması ve koruyucu yasal tedbirlerin alınması gerekiyor.

Boğaziçi Uluslararası Mağara Araştırma Derneği (BUMAD) buradan hareketle, Yer Altının Dev Kanatları Projesi’ni hazırladı. Proje kapsamında ilgi gruplarının ve yerel halkın konu hakkında kapasite artırımının sağlanmasını, yarasaların yaşam alanlarının belirlenmesini ve karar vericiler düzeyinde koruma tedbirlerinin alınması doğrultusunda çalışmaların gerçekleştirilmesini amaçlıyor.

Bu mücadelede sizleri de WWF-Türkiye tarafından yürütülen“Türkiye’nin Canı Kampanyası”na katılmaya davet ediyoruz. Destek olmak için 8486’ya mesaj atarak 5 TL ile katkıda bulunabilirsiniz.