Evlat Edinin



Nesli tehlike altında olan bir türü evlat edinerek, o türü korumak için yürüttüğümüz çalışmalara destek olabilirsiniz.

Saz kedilerinin nesli tehlike altında çünkü yaşam ve beslenme alanları, insan etkisiyle giderek daralıyor.


Avcılık, doğal yaşam alanı kaybı, bataklıkların tarım alanına dönüştürülmesi, kemirgenlerle mücadele sonucu avlandığı hayvanların azalması gibi nedenlerin sonucu sazkedisi ülkemizde “nesli tehlike altında” bulunan türler arasındadır.  Saz kedilerini korumak için desteğinize ihtiyacımız var.

Deniz kaplumbağaları yaklaşık 110 milyon yıldır dünyamızda yaşıyor. Ancak gelecekleri tehdit altında.


Akdeniz’de bugüne kadar yapılan araştırmalar iribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta) ve yeşil deniz kaplumbağasının (Chelonia mydas) türünün en önemli yuvalama alanlarının Yunanistan ve Türkiye’de olduğunu gösteriyor.  Bu sebeple Türkiye, türün Akdeniz Havzası’ndaki en önemli yuvalama alanlarından biri niteliğinde. Dünyanın en yaşlı denizcisinin yaşamaya devam etmesi için desteğinize ihtiyacımız var. 

Orfoz aşırı avcılık ve kirlilik nedeniyle nesli tehlike altına giren türler arasında yer alıyor.

Akdeniz’deki popülasyonları hızla azalan orfoz Bern Sözleşmesi kapsamında Akdeniz ülkeleri tarafından koruma altındadır ve IUCN Kırmızı listede “Düşük risk altında” olarak tanımlanmıştır. Türkiye’de ise orfozun ağ, olta ve zıpkınla yapılan avcılığı Ticari ve Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğler çerçevesinde sınırlandırılmıştır. Ancak bu sınırlandırmalar nesli tehlike altındaki türlerin korunması için yeterli değildir, bölgesel koruma alanlarının oluşturulması gerekir.

Orfoz'u, Kaş-Kekova'yı, Akdeniz'i korumak için desteğinize ihtiyacımız var.

Yunuslar; yaşam alanlarının kaybı, deniz ve ses kirliliği, tesadüfi avcılık ve kasti öldürme gibi tehditlerle karşı karşıya.

Akdeniz ve özellikle Karadeniz'in kapalı-yarı kapalı konumu, kıyı alanlarındaki insan yoğunluğu ve faaliyetleri yunusları belirgin biçimde tehdit eder. Büyük miktarda kentsel atık, arıtma işlemi yapılmadan denizlere dökülür. Yunuslar deniz ortamındaki besin zincirinin en üst halkalarından birinde yer aldıkları için, biyolojik birikme sonucu kirlilikten ciddi şekilde zarar görürler. Tüm bu tehditlerin bir araya gelerek yarattığı olumsuzluklar, denizlerimizdeki yunus türlerinin neslinin devamı için ciddi bir risk oluşturur.

SAZ KEDİSİ

 
© WWF-Türkiye

DENİZ KAPLUMBAĞASI

 
© WWF-Türkiye

ORFOZ

 
© WWF-Türkiye

YUNUS

 
© WWF-Türkiye

DETAYLI BİLGİ

  • Kurum olarak yapacağınız bağışlarla ilgili tüm sorularınız için 0212 528 20 30 numaralı telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.