Deniz kaplumbağaları yaklaşık 110 milyon yıldır dünyamızda yaşıyor. Ancak gelecekleri tehdit altında.

IUCN (Dünya Doğayı Koruma Birliği) tarafından hazırlanan Kırmızı Liste’ye göre, okyanuslarda hâlâ yüzmekte olan yedi tür deniz kaplumbağasının üç türü “kritik olarak tehdit altında”.

Ülkemizin Akdeniz kıyılarında ise deniz kaplumbağalarının yuvalama alanları yer alıyor.

Dünyanın en yaşlı denizcisinin yaşamaya devam etmesi için desteğinize ihtiyacımız var.  

Deniz Kaplumbağaları için yaptığınız bağışlarla;
  • Akyatan'da yürüttüğümüz koruma çalışmalarını,
  • Yerel yönetimler ve yöre halkına yönelik deniz kaplumbağası koruma eğitimlerini
  • Ülkemizdeki tüm yuvalama kumsallarına yönelik bilimsel araştırma çalışmalarını
desteklemiş olacaksınız.

Kendiniz ya da sevdikleriniz için evlat edinmek isterseniz Bilge Barut 'a bbarut(at)wwf.org.tr adresinden ya da hafta içi mesai saatleri arasında 0212 528 20 30 no'lu telefondan ulaşabilirsiniz.
 
© WWF-Türkiye
© WWF-Türkiye
 
© WWF-Türkiye
 rel=
Deniz Kaplumbağası
© Hasan Yokeş / WWF-Türkiye
Desteğinizle Neler Başardık
  • 7 yuvalama kumsalında çalışmaların başlamasına öncülük ettik. Uzun yıllar çalışma yürütüp güçlü ekipler oluşturduktan sonra farklı bir yuvalama alanına geçtik.
  • Deniz kaplumbağalarını ulusal ölçekte araştırmak, izlemek ve korumak için Orman ve Su İşleri Bakanlığı öncülüğünde Deniz Kaplumbağaları Ulusal Tür Eylem Planı hazırlanıyor. WWF-Türkiye’nin bu çalışmadaki rolü,Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın koordinasyonunda gerçekleşen etkinliklerde kolaylaştırıcı olmak, tarafları bir araya getirmek. Deniz Kaplumbağası sempozyumu 2012 yılında Çanakkale’de gerçekleştirildi.
  • 2003 yılında ülke çapındaki tüm yuvalama alanlarının durum tespiti içi Hızlı Değerlendirme Araştırması yapıldı ve gelecek yıllarda yuvalama alanlarındaki  çalışmaların etkinliğini ölçmek için bir referans noktası oluşturuldu.
  • Koruma ve izleme çalışmaları yürüttüğümüz Akyatan Kumsalı’nda yuva sayısı her yıl artış gösteriyor. Bu olumlu durum, kumsalda sürekli bir ekibin bulunması, koruma çalışmaların titizlikle yapılması ve kumsalı kullananlarda yıllar içinde oluşan farkındalığın bir sonucudur.
  • Toplamda 30 yıla varan bir emeğin sonucunda WWF-Türkiye, yüzbinlerce yavru deniz kaplumbağasının denize ulaşarak yaşama kavuşmasını sağladı.

YABAN HAYATIN KIYISINDA

 
© WWF-Türkiye
Her yıl Haziran ayının ilk günlerinden Eylül ayının ortasına kadar Adana Akyatan Kumsalı’nda deniz kaplumbağalarını izlemek ve korumak amacıyla alan çalışmaları yürütüyoruz. 

Hedefimiz her sene daha fazla sayıda yavrunun  denize ulaşmasını sağlamak!

Neden: Araştırmalar gösteriyor ki 1.000 yumurtadan yalnızca bir tanesi ergenliğe ulaşıyor. Daha fazla sayıda yavrunun denize ulaşması bu yüzden çok önemli!

Neler Yapıyoruz?


Yuvaların Tespit Edilmesi: Çalışma süresince kumsalın tamamı sabah 5:00-10:00 saatleri arasında 3-4 kişilik ekipler tarafından kontrol ediliyor. Tek tek yuvalar tespit edildikten sonra, yuvaya ait bilgiler kaydediliyor ve bir sonraki aşamaya geçiliyor.

Sıcaklık Ölçer Yerleştirilmesi: Yuvalardan çıkan yavruların cinsiyetini tespit etmek ve kumsal sıcaklık profilini çıkarmak için tespit edilen yuvalara sıcaklık ölçer yerleştiriliyor. Yuvaların sıcaklıklarını ölçmek çok önemli çünkü bu yavrunun cinsiyetini belirliyor. Yuva sıcaksa dişi, serinse erkek yavru dünyaya geliyor. Farkı yaratan sıcaklık dünya ortalamasında 28.8 derece olarak kabul ediliyor. Ancak bu kumsaldan kumsala farklılık gösterebilir.
Kumsalın sıcaklık profilini çıkartmak çok önemli çünkü, tüm veriler geçmiş yıllarla karşılaştırılıyor ve bir değişim trendi beliriyor. İklim değişikliğinin türün popülasyonu üzerindeki etkisini görmek ancak böyle mümkün!

Kafesleme: Akyatan Sahili’ndeki en büyük tehdit yuvaların yaban domuzu ve çakallar tarafından tahrip edilmesi. Yuvaların yırtıcılar tarafından tahrip edilmemesi için tel kafesler, yuva yüzeyinden 20cm derine gömülerek korumaya alınıyor.

Markalama: Bu deniz kaplumbağaları için kimlik demek. Markanın üzerinde kaplumbağanın hangi yılda, hangi yuvalama alanında ilk kez görüldüğüne dair bilgiler yer alıyor. Sahile yumurta bırakmaya gelen anneler, denize dönerken durduruluyor ve yüzgeçlerinin arasında bulunan ölü alanda herhangi bir marka olup olmadığı tespit ediliyor. Eğer marka yoksa bu alana özel bir pense yardımıyla metal bir marka yerleştiriliyor. 2008 yılından beri Türkiye’nin tüm yuvalama alanlarında standart marka uygulaması kullanıyor.

DETAYLI BİLGİ:

  • Evlat edinmeyle ilgili tüm sorularınız için Bilge Barut'a 0212 528 20 30 no'lu telefondan ya da bbarut(at)wwf.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.