Yaşayan Gezegen Raporu 2020

Güncelleme Tarihi September, 10 2020

Son 50 yılda canlı türlerinin popülasyonları %68 azaldı

WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) ve Londra Zooloji Derneği’nin (ZSL) iki yılda bir hazırladığı Yaşayan Gezegen serisinin 2020 Yaşayan Gezegen Raporu çıktı. Rapor son 50 yılda canlı türlerinin popülasyonlarının %68 azaldığını ortaya koyarken veriler biyolojik çeşitlilik ve sağlığımız için zamanımızın  daraldığının altını çiziyor.  Biyolojik çeşitlilikte görülen ortalama üçte iki oranındaki düşüşün nedenleri arasında, COVID-19 benzeri küresel salgınların ortaya çıkışında da etkili olan ormansızlaşma, sürdürülebilir olmayan tarım ve yasadışı yaban hayatı ticareti gibi insan kaynaklı çevre sorunları yer alıyor.
Türkiye’de ise de doğal alanlarımızı ve tür popülasyonlarımızı hızla kaybediyoruz. WWF, dünya liderlerini ve bireyleri gidişatı 2030 yılına dek tersine çevirmek için doğal habitat kayıpları ile ormansızlaşmaya son verecek ve gıda sistemlerimizi iyileştirecek acil adımlar atmaya çağırıyor.
Yaşaya Gezegen Raporu 2020