© David Lawson / WWF-UK
BİYOÇEŞİTLİLİK

GEZEGENİMİZİ PAYLAŞTIĞIMIZ MİLYONLARCA TÜRÜN GELECEĞİNİ KORUMAK İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ


Gezegenimizi, yaşamlarımızı birçok yönden zenginleştiren milyonlarca bitki ve hayvan türüyle paylaşıyoruz. Bu yaşam ağı bize su, temiz hava, verimli topraklar ve istikrarlı bir iklim gibi güvenli doğal şartları sağlıyor. Bize gıda ve yaşayabilmemiz için gerekli malzemeleri veriyor, milyonlarca insan için iş kolu yaratıyor, hayatımızı her yönden zenginleştiriyor.

Ancak gezegenimizin yaban hayatı krizde: 1970’lerden bu yana türler endişe verici şekilde hızla tükeniyor. Pek çok bilim insanı, giderek artan tüketim ve bunun sonucunda yükselen enerji, arazi ve su talebinin bizleri yeni bir çağa sürüklediğine inanıyor.

Doğa ve biyolojik çeşitlilik endişe verici derecede yok olma sinyalleri veriyor. Biyolojik çeşitliliğin azalma eğilimini tersine çevirmek, yaban hayatı ile insanın birlikte büyüdüğü bir gelecek için çalışıyoruz.

© Ahmet Emre Kütükçü
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Ülkemizde yaklaşık 10.000'den fazla bitki türü, 153’den fazla memeli, 490 kuş, 480 deniz balığı, 384 kelebek, 106 sürüngen ve 80.000'den fazla omurgasız tür yaşıyor. 2018 IUCN kırmızı listesine göre 401 tür tehdit altında.

Türkiye bitkilerinin %34’ü endemiktir ve bitki coğrafyası İran-Turan, Avrupa-Sibirya ve Akdeniz olmak üzere 3 bölgenin kesişiminden oluşmaktadır.

© test

KAYBOLAN TÜRLER


Gezegenizimde var olan her canlı türü, karışık bir sistemle birbirine bağlı. Bitkilerin devamlılığını sağlayan arılardan, insan hayatı için önemli ilaç kaynağı olan bitkilere; yuva yapıp yeni nesiller üretebilmek için yaşlı ağaçlara gereksinim duyan ağaçkakanlardan, balıklar ve diğer deniz canlıları  için besin ve oksijen sağlayan deniz çayırlarına milyonlarca basit ve karmaşık bağlar bulunuyor.

İnsan faaliyetlerinin taşıma kapasitelerini zorlayan boyutlara ulaşması ile yaban hayatı, yaşam alanlarının kayıpları, iklim değişikliği gibi büyük küresel sorunlarla büyük kayıplar yaşamaya başladı. Geniş doğal alanlar tarıma, kentsel büyümeye, madenciliğe ve altyapıya yeniliyor, kirliliğin etkilerinden muzdarip, istilacı türlere karşı kırılganlaşıyor. Türlerin yok oluş hızı doğal döngünün çok ötesinde.

 

 

© Brad Josephs

WWF-TÜRKİYE OLARAK NE YAPIYORUZ?


Yaban hayatının geleceği için karasal ve denizel korunan alanların artırılması için birçok ortakla birlikte çalışıyoruz.

Dünyanın en çok tehdit altındaki ve ekolojik, ekonomik ve kültürel açıdan öncelikli türlerinin doğada güvende olması ve yaşam alanlarının korunması için çalışıyoruz.

Karasal ve denizel peyzajların sürdürülebilir kullanımı için etkin yönetilen ormanlar, diğer araziler, deniz peyzajları ve nehir havzaları, tarım ve su ürünleri yetiştiriciliği kapsamındaki alanlar da dahil olmak üzere, yaşam alanlarının etkin yönetim veya sürdürülebilir kullanım altında olmasını hedefliyoruz.

2030 yılı itibariyle, dünya yüzeyinin % 30'unun korunan alanlar veya yerel topluluklar tarafından korunan bölgeler gibi, yaban hayatını dikkate alacak şekilde yönetildiğini görmek istiyoruz. Korunan alanların kapsamını artırmak, yönetimlerini güçlendirmek ve yaban hayvanlarının korunan alanlar arasında serbestçe dolaşabilmesi için koridorlar geliştirmek üzere kamu kurumları ve yöre halkı ile birlikte çalışıyoruz.

Küresel ölçekte yasal düzenlemeleri güçlendirerek yaban türlerinin yasadışı ticaretiyle mücadele ediyoruz. Yaban türlerden elde edilen ürünlere olan talebi artıran pazarları ve tüketici seçeneklerini etkiliyoruz.

MAVA Vakfı tarafından desteklenen Akdeniz’de Deniz Kaplumbağalarının Korunması Bölgesel Projesi kapsamında 4 ergin dişi yeşil deniz kaplumbağasına uydudan izleme cihazı taktık. Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle, 1 Haziran - 15 Eylül tarihleri arasında Akyatan Kumsalı’nda yürüttüğümüz deniz kaplumbağası izleme ve koruma çalışmalarında 409 yuva belirledik. Yuvalardan çıkan yaklaşık 12.500 yavru deniz kaplumbağası denize ulaştı.  

© WWF-Türkiye / Emre Soysal

YABAN HAYATI KAPASİTE ARTIRMA FAALİYETLERİ

Veteriner hekimler, yerel yönetimler; ilk ve orta öğretim okullarından öğrenciler ve öğretmenler, üniversite öğrencileri başta olmak üzere konuya ilgili kişi ve kurumlarla birlikte yaban hayatı kurtarma ve ilk yardım, şehirde yaban hayatı ve tarım ve biyoçeşitlilik içerikli kapasite artırma faaliyetleri gerçekleştiriyoruz.

  • Uygulamalı ve teorik gerçekleşen faaliyetlerle her yıl 1000’in üzerinde sivil ve kamu personeline ulaşıyoruz.

  • İnsanların yaşadıkları ortamlarda karşılaştıkları yaralı, hasta ve öksüz yabani hayvanlara nasıl müdahale edebileceklerine yönelik kurtarma ve ilk yardım eğitimleri gerçekleştiriyoruz.

  • Şehirde yaban hayatı sunumları kapsamında, insanların yerleşim yerlerini paylaştıkları yaban hayvanları, bu hayvanlara yönelik tehditler ve çözüm önerilerine yönelik bilgiler veriyoruz.

TÜRLER

DENİZ KAPLUMBAĞALARI

KÖPEK BALIKLARI

YUNUSLAR

KAFKASYA LEOPARI

AKBABALAR

MERSİN BALIKLARI

ORFOZ

ÇALIŞMALARIMIZ

TURNALAR HEP UÇSUN

Ülkemizde türü ‘tehdit altında’ olan Turna kuşlarının korunması için çalışıyoruz.

HEDEF DIŞI AVCILIK

Akdeniz’de hedef dışı avlanma oranlarını düşürecek iyi uygulama örneklerinin geliştirilmesine katkı sağlıyoruz

YANGIN VE YABAN HAYATI

Orman yangınlarından olumsuz etkilenen yaban hayvanlarına mümkün olan en etkin desteği sağlamak için çalışıyoruz

GÖZÜM DOĞADA

Türleri izleyerek bize destek olun

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE TÜRLER

DESTEK HATTI

Yardıma muhtaç yaban hayvanlarıyla karşılaşanlara doğru müdahale konusunda danışmanlık veriyoruz

© Burdak
© DENİZ KAPLUMBAĞASI
DEĞİŞİMİN PARÇASI OL

Hayatınızda ufak değişiklikler yaparak büyük değişimlere katkıda bulabilirsiniz. Tehlike altındaki bir türü evlat edinin veya düzenli destekçi olun, WWF-Türkiye ailesine siz de katılın! Doğamız için yaptığımız her proje sizinle #BirlikteMümkün

Destek Ol