Denizlerin “kibar devi” ağa takıldı!

Güncelleme Tarihi January, 05 2023

Adı büyük camgöz köpekbalığı... Bilim onu Cetorhinus maximus olarak adlandırıyor. Erişkinleri 10 m’ye kadar büyüyebiliyor. Balina köpekbalığından sonra en büyük ikinci balık türü olan büyük camgöz plankton süzerek besleniyor. O, kelimenin tam manasıyla bir kibar dev. Bern ve Barselona Sözleşmeleri ile koruma altında olan büyük camgöz, Türk Su Ürünleri Mevzuatı uyarınca koruma altında olan köpekbalığı türlerinden birisi. Avlanması, alıkonması, karaya çıkarılması, ticareti, kısacası bu türe zarar verebilecek her türlü eylem kanunla yasaklanmış durumda. Buna rağmen, koruma önlemlerinin Türk sularında büyük camgözü korumaya yetmediği bir kez daha kanıtlandı. 2009 yılında Edremit Körfezi’nde yakalanmış olan devasa büyük camgözün bir benzeri daha dün Urla açıklarında ağlara takıldı. Üreme olgunluğundaki erkek olduğu anlaşılan büyük camgöz, her yıl dünya genelinde hedef dışı yakalanan milyonlarca köpekbalığından birisi olarak kayıtlara geçti. Vinçten sarkıtılan kibar devin etrafında poz verenler acaba nasıl bir yaşama son verdiklerinin farkında mıydılar? Dünya denizlerinde yaşayan yaklaşık 500 köpekbalığı türü ve daha genel anlamda kıkırdaklı balıklar, deniz ekosisteminin fonksiyonel çeşitliliği ve fonksiyonel işlevselliğinin korunmasında kritik roller oynuyorlar. Yok edilen her köpekbalığı ekosistemin fonksiyonel çeşitliliği ve fonksiyonel işlevselliğinde derin bir boşluk açıyor. Ekosistem bütünlüğünün korunması için büyük camgözün ve diğer tüm köpekbalığı türlerinin korunmaları büyük önem taşıyor. Bu konuda toplumsal farkındalık oluşmadıkça hedefli ya da hedef dışı köpekbalığı kıyımının önlenmesi mümkün görünmüyor.

Yazan: Danışmanımız Hakan Kabasakal

FAYDALI BİLGİLER