Latmos Milli Park Olmalı!

Güncelleme Tarihi March, 07 2014

 İnsanlığın ortak geçmişini oluşturan çok önemli değerleri barındıran Beşparmak Dağları, UNESCO’nun Doğal ve Kültürel Miras Listesi’ne girebilecek özelliklere sahip bir doğa ve kültür alanı konumundadır.
Tüm bu özellikleri nedeniyle Latmos Milli Park Olmalıdır.
DOĞA VE TARİH DUYARLILIĞI OLAN TÜM İNSANLARA
MERHABA


Bu metin; Aydın, Kuşadası, Söke, Milas, İstanbul, İzmir, Almanya-Berlin’de tüm insanlığa şu anda sunulmaktadır.

LATMOS MİLLİ PARK OLMALI!

Aydın ve Muğla İli sınırları içinde bulunan Beşparmak Dağları (Latmos), Batı Anadolu’nun,doğal güzellikleri açısından en etkileyici ve arkeolojik bulgular açısından en zengin yerlerinden biridir.Bu coğrafyada 8000 yıldır devam eden insanlık izleri, Neolitik Çağ’dan Osmanlı Dönemine ve günümüze kadar uzanmaktadır.
Latmos’un benzersiz kayalık arazisi, sayısız mağaraları burada yaşayan insanları çok etkilediğinden kutsal bir dağ olarak tanımlanmıştır. Başka hiçbir yerde görülmeyen ilginç kayalık arazi özelliği, Tarih Öncesinden, Antik Döneme, Bizans ve Osmanlı Dönemlerine kadar özgün bir mimari yaratmıştır.

Beşparmak Dağları’nda yer alan Tarih Öncesi Dönemlere tarihlenen Kaya Resimleri, son on yılların en büyük keşifleri arasında yer almakta ve bölgenin paleolitik dönemlerine ışık tutmaktadır. Alman Arkeoloji Enstitüsü bilim insanlarından Dr. Anneliese PESCHLOW tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni ve temsilcileriyle birlikte 1994 Yılından bu yana yapılan Tarih Öncesi Kaya Resimleri araştırmalarında 172 resim bölgesi tespit edilmiştir. Kaya resimlerinin konusu ve resim dili, dünyadaki benzerlerinden farklı olarak savaş ve av sahnelerini değil; insan topluluğu, aile, erkek-kadın ilişkisi, anne ve çocuk konularını işlemektedir. Bu özelliğiyle de kaya resimleri içinde tek olma özelliğine sahiptir. Beşparmak Dağları Türkiye’de oldukça mahallî bir yayılış gösteren fıstık çamı ormanlarının en geniş örneğine ev sahipliği yapmaktadır. Bölgenin botanik bilimi açısından çok önemli olan florasında 7’si endemik toplam 22 adet tehlike altında bitki taksonu yer almaktadır. Bunlardan 2 tanesi “küresel”, 6’sı “Avrupa ölçeğinde”, 14’ü ise ulusal ölçekte tehlike altındadır. Cyclamen mirabile ve Comperia comperiana Bern Sözleşmesi Ek Liste 1 türüdür.

1960’lı yıllara kadar Beşparmak Dağları’nda yoğun olarak yaşayan ve neslinin bittiği düşünülen Anadolu Parsı gibi birçok nadir türü bu coğrafyada görmek mümkündür. Çizgili Sırtlan, Karakulak, Saz Kedisi, Oklu Kirpi bu önemli hayvanlardan bazıları olup, nesli tehlike altında bulunan Akkuyruklu Kartal gibi yırtıcı kuşların en yoğun görüldüğü alanlardan biridir.

Tarih öncesinden günümüze kadar burada yaşayan insanlar, doğal yapıya hiç zarar vermemiş, tahrip etmemiş, tam aksine doğayla uyum içinde binlerce yıl yaşamışlardır.

Ancak, Türkiye’nin bu eşsiz doğa ve kültür hazinesi şu anda yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Son yıllarda Latmos’un benzersiz doğasında, maden ocakları nedeniyle geri dönülmez tahribatlar yaşanmaktadır. Dünyada örneği olmayan doğa ve kültüre sahip Latmos’taki kaya resimlerinin bulunduğu çekirdek bölgesi tahrip olmak üzeredir.

İnsanlığın ortak geçmişini oluşturan çok önemli değerleri barındıran Beşparmak Dağları, UNESCO’nun Doğal ve Kültürel Miras Listesi’ne girebilecek özelliklere sahip bir doğa ve kültür alanı konumundadır.
Tüm bu özellikleri nedeniyle Latmos Milli Park Olmalıdır.

Duyarlı tüm Dünya insanlarını, Latmos’a sahip çıkmaya ve Milli Park yapılması için katkı koymaya çağırıyoruz.

MAIANDROS PLATFORMU – AYDIN
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) – İSTANBUL
DR. Anneliese PESCHLOW – ALMANYA
LATMOS PLATFORMU Adına Ahmet BALKAN – İSTANBUL
KARAKAYA KÖYÜ MUHTARLIĞI/ SÖKE/ AYDIN
KİSİR KÖYÜ MUHTARLIĞI / SÖKE / AYDIN
ÇAVDAR KÖYÜ MUHTARLIĞI/ SÖKE/ AYDIN
GÜNEYYAKA KÖYÜ MUHTARLIĞI/ SÖKE/ AYDIN
KARACAHAYIT KÖYÜ MUHTARLIĞI/ KOÇARLI/ AYDIN
BAĞARCIK KÖYÜ MUHTARLIĞI/ KOÇARLI/ AYDIN
AYTESKON SİVİL İNSİYATİFİ, AYDIN BAROSU, SERBEST MALİ MÜŞAVİRLER VE MUHASEBECİLER ODASI, ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI AYDIN ŞUBESİ, AYGİAD, AYDIN TİCARET ODASI, AYDIN TABİP ODASI, AYDIN SANAYİİ ODASI, AYDIN TİCARET BORSASI, İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI AYDIN ŞB. MİMARLAR ODASI AYDIN İL TEMSİLCİLİĞİ, AYDIN MAKİNE MÜHENDİSLERİ ODASI İL TEMSİLCİLİĞİ, ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI TEMSİLCİLİĞİ. ,JEOLOJİ MÜH. ODASI AYDIN İL TEMSİLCİLİĞİ., HARİTA MÜH. ODASI AYDIN İL TEMSİLCİLİĞİ., JEOFİZİK MÜH. ODASI AYDIN İL TEMSİLCİLİĞİ., ŞEHİR PLANCILAR ODASI, DİŞ HEKİMLERİ ODASI, VETERİNER HEKİMLER ODASI, ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ, AYDIN GAZETECİLERİ DERNEĞİ, UMUT ARAMA KURTARMA DERNEĞİ, ASTİM ORGANİZE SANAYİİ BÖLGESİ, UMURLU ORGANİZE SANAYİİ BÖLGESİ, ECZACILAR ODASI, ASİAD, KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI, AYDIN KENT KONSEYİ, METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI, AYDIN ESKİ ESERLERİ SEVERLER DERNEĞİ, ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI, AYKARYAY AYDIN TİYATRO DERNEĞİ, AYDIN DOĞA SPORLARI KULÜBÜ, , TEMA VAKFI AYDIN TEMSİLCİLİĞİ, AYDIN DOĞA SPORLARI DERNEĞİ, TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ, ÇİNE DOĞA DERNEĞİ, ZİRVE DAĞCILIK, ZEYBEK DAĞCILIK, GENÇ GİRİŞİMCİLER KURULU, ADÜ ÖĞRENCİLERİNE YARDIM DERNEĞİ, AYDIN DOĞA SPORLARI, AYDIN DAĞCILIK KULÜBÜ, AKTİF EMEKLİ KADINLAR DERNEĞİ, ENERJİ SANAYİ MADEN KAMU EMEKÇİLERİ SENDİKASI AYDIN ŞUBESİ, S.S. ESKO AYDIN ESNAF KOOPERATİFİ, EĞİTİM İŞ AYDIN ŞUBESİ, AYDIN KENT KONSEYİ GENÇLİK MECLİSİ, AYDIN KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİ (3 parti, 26 sivil toplum kuruluşu), AYDIN SİGORTA ACENTELERİ DERNEĞİ, AYDIN LOKANTACILAR ODASI, AYDIN BAROSU ÇEVRE VE KÜLTÜR KOMİSYONU, AYDIN LİSESİ MEZUNLAR DERNEĞİ, AYDIN GAZETECİLERİ DAYANIŞMA DERNEĞİ, AYDIN ZİRAAT ODASI, AYDIN BAŞAK KOLEJİ, AY TV, DENGE GAZETESİ, HEDEF GAZETESİ, ASTO ( Aydın Sivil Toplum : 117 kuruluş ), AYDIN ÇEVRE PLATFORMU (21 kuruluş), AYDIN GÖNÜLLÜLER DERNEĞİ, MUHTARLAR DERNEĞİ AYDIN ŞUBESİ, TÜRKİYE KADIN MUHTARLAR DERNEĞİ AYDIN ŞUBESİ, AYDIN DÜNYA KADIN PLATFORMU, TÜRK KADINLAR KONSEYİ AYDIN İL TEMSİLCİLİĞİ, KADIN HAKLARINI KORUMA DERNEĞİ AYDIN ŞUBESİ, AYDIN BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU, İŞ KADINLARI DERNEĞİ, BİZ SANAT TİYATROSU (Söke), SÖKE ŞEHİR TİYATROSU, GÜNEY EFE DANS OKULU(Söke), EKODOSD (Kuşadası)…


Latmos Milli Park Olmalı!
© .
Beş Parmak Dağları'nda maden ocakları
© EKODOSD
Beş Parmak Dağları'nda maden ocakları
© EKODOSD
Latmos'un Milli Park olmasını destekliyoruz
© Ayşe Oruç / WWF-Türkiye