Anadolu'nun Buğday Mirası; Siyez, Gernik, Havrani
Güncelleme Tarihi May, 16 2017
Bu kitapçık, insanların buğday çeşitliliğimiz konusunda bilinçlenmesine ve kaybolmaya yüz tutmuş çeşitlere sahip çıkmasına destek olmayı amaçlıyor.
Uzun yıllardır, yerel buğday çeşitleri ve onların yabani akrabaları üzerinde yürütülen araştırmalar ve çalışmalarTürkiye’nin olağanüstü zengin buğday biyoçeşitliliğini ortaya koydu. Buğday çeşitliliğimiz insanoğlu için yaşamsal,
ekonomik, tarihi, kültürel ve sosyal açıdan çok büyük değer taşıyor. Ancak günümüzde eski yerel çeşitlerimiz, verimde ve birim alandan elde edilen net gelirde kültür çeşitleriyle rekabet edemiyor. Başta doğal yaşam alanlarının tahrip edilmesi olmak üzere, çeşitli tehditler nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyorlar.
Bu tehditler arasında yerel çeşitlerin korunmasına yönelik yasal düzenlemelerin olmayışı, devlet desteği kapsamı dışında tutulması, beslenme alışkanlıklarındaki değişimler ve buğday ürünleri üzerinde son zamanlarda medyada yer alan olumsuz haberler sayılabilir. Buğday çeşitliliğimizin korunması, buğdayın yabani akrabaları ve eski yerel çeşitlerin korunmasıyla mümkün. Bu da ancak, bütün ilgi gruplarının katılımı ve işbirliğiyle gerekli koruma önlemlerinin alınmasına bağlı.
WWF Türkiye, ETİ Burçak desteği ve ilgi gruplarının işbirliğiyle “Türkiye’nin Buğday Atlası” ve bu kitapçığını hazırladı. Kitapçık, buğday çeşitlerimizin korunmasına ve insanların buğday çeşitliliğimiz konusunda bilinçlenmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
FAYDALI BİLGİLER
Anadolu'nun Buğday Mirası
PDF 4.67 MB
Türkiye'nin Buğday Atlası Sunumu - Sema Atay
PDF 1.48 MB
Gündeydoğu Anadolu'da Buğday Genetik Kaynakları ve Havrani sunumu- Prof.Dr. İrfan Özberk
PDF 4.33 MB
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Yetiştirilen Yerel Buğday Çeşitlerinin Kaliteleri ve Siyez Buğdayı sunumu - Prof. Dr. Ayhan Atlı
PDF 8.00 MB
Yerel Çeşitlerin Sürdürülebilirliğini Nasıl Sağlarız? - Prof.Dr. Alptekin Karagöz
PDF 10.06 MB
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Buğday Genetik Kaynakları Açısından Potansiyeli sunumu - Yrd. Doç. Dr. Hüsnü Aktaş
PDF 2.92 MB
Anadolu'nun Buğday Çeşiitleri ve Siyez Paneli - Engin Bıyıklı
PDF 7.80 MB