Türkiye Kıyılarında Atık Analizi

Güncelleme Tarihi August, 14 2020

Kıyılarımız ve denizlerimizdeki atık sorununun niteliklerini daha kapsamlı bir biçimde tanımak, nedenlerini daha doğru tespit etmek ve daha etkili çözümler geliştirmek amacıyla Türkiye Kıyılarında Atık Analizi araştırmamızı yürüttük. Çarpıcı sonuçların detaylarına raporumuzdan ulaşabilirsiniz.
  • 2018-2019 - WWF-Türkiye sekiz alanda atık analiz çalışmaları yaptık.
  • Kışın, toplam polimer atıklarının yaklaşık %80’ini plastik torbalar, pet ve plastik/pet şişeler ve içecek kapak ve halkaları  oluşturmakta.
  • Baharda yapılan ölçümlerde ise torba/şişe/kapak ve halkaya eklenen sigara izmaritinin atıkların %41'ini oluşturduğu görülmekte.
  • Türkiye kıyılarındaki kirliliğin ayrıntılı resminin çekebilmek için yürüttüğümüz veri toplama çalışmalarında, belirlediğimiz pilot bölgelerde topladığımız çöpler ile bu bölgelerin kirliliğin ölçümleyip mevsimsel çöp dağılımlarını ana kategoriler altında sınıflandırdık.
  • Veri topladığımız pilot bölgelerin kış, bahar ve yaz verileri Çöp Atlası’nda Türkiye haritası üzerinde infografikler olarak görüntülenmekte; her grafikte ise bölgede sezonluk toplanan çöplerin dağılımları ana kategoriler altında sınıflandırılarak gösterilmekte.
  • 2030 yılına kadar denizlerimizdeki plastik kirliliğini durduracak, küresel ölçekte ve bağlayıcı yeni bir Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin düzenlenmesi gerekmektedir.
Türkiye Kıyılarında Atık Analizi
Kıyılarımız ve denizlerimizdeki atık sorununun niteliklerini daha kapsamlı bir biçimde tanımak, etkili çözümler geliştirmek amacıyla Türkiye Kıyılarında Atık Analizi araştırmamızı yürüttük.
© WWF