The WWF is run at a local level by the following offices...
- WWF Global
- Adria
- Argentina
- Armenia
- AsiaPacific
- Australia
- Austria
- Azerbaijan
- Belgium
- Bhutan
- Bolivia
- Borneo
- Brazil
- Bulgaria
- Cambodia
- Cameroon
- Canada
- Caucasus
- Central African Republic
- Central America
- Chile
- China
- Colombia
- Croatia
- Democratic Republic of the Congo
- Denmark
- Ecuador
- European Policy Office
- Finland
6 Şubat 2023’te 11 ilimizde yıkım ve can kaybına neden olan deprem felaketiyle sarsıldık. Telafisi olmayan acı kayıplarımız için tüm ülkemize başsağlığı diliyoruz. Bu büyük yıkımın iyileşmesi onlarca yıl alacak. En acı şekilde anlamış olduk ki, yaşamımızı doğanın yasalarını inkar ederek sürdüremeyiz.
Deprem sonrası sadece bina inşa etmek değil, aynı zamanda sürdürülebilir sistemleri ile yaşanılabilir şehirler kurmak zorundayız. Depremin yanı sıra iklim krizinin tetiklediği aşırı hava olayları, seller, kuraklık, yanlış arazi kullanımıyla etkisi artan tüm afetlere karşı dayanıklı şehirler oluşturma yükümlülüğümüz var. Doğayı karşımıza değil yanımıza alan topyekun bir yaklaşıma ihtiyacımız var: afetlere karşı dirençli ve doğa pozitif yerleşim ve üretim alanları kurmak için doğa temelli çözümleri esas alan, doğayla uyumlu, döngüsel bir yeniden inşa süreci... Biz buna kısaca ‘Yeşil İyileşme’ diyoruz. Yeşil İyileşme çağrımızın, yaralarımızın sarılmasına katkıda bulunmasını, deprem bölgelerinde ve ülkemizde geleceğimize ışık tutmasını, rehber olmasını ümit ediyoruz. Cumhuriyetimizin 100. Yılı’da, gelecek yüzyıllarımızı bu bakış açısıyla daha dirençli kılmak adına vargücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.
Pandemi bağlamındaki tanımıyla Yeşil İyileşme (Green Recovery) , ekonomik kurtarma paketlerinin sürdürülebilir olmayan, doğayı tahrip eden ve iklim krizini tetikleyen yatırımlar yerine sürdürülebilir, doğaya zarar vermeyen, iklim krizi ile mücadeleyi önceliklendiren yatırımlara yönlendirilmesini ifade ediyor.
Deprem ve afetlere dirençli bir gelecek için Yeşil İyileşme ise bu prensiplerin sürekli kılınması, yeniden inşada temel yaklaşım haline gelmesini kapsıyor.
Yeşil İyileşme’nin ilk adımı ise enkaz kaldırma aşamasında insan sağlığını ve güvenliğini gözeterek yeni felaketlere yol açmamak. Bir sonraki adımda temel prensip sürdürülebilirlik odaklı tasarım olmalı. Yeniden inşada zemin koşulları, iklim koşulları, enerji verimliliği, atık yönetimi, sürdürülebilir su ve enerji sistemleri hesaba katılmalı. Yıkılan kentlerin/köylerin yeniden inşa sürecinde su kaynaklarının sürdürülebilirliği için, yağmur suyu hasadı ve kapalı döngü sistemleri gibi çözümler mutlaka planlara dahil edilmeli.
8 temel başlık
Yapılacaklar 8 temel başlıkta toplanıyor:
1- Daha Güvenli ve Doğayla Uyumlu Yaşam Alanları
2- Yönetişim
3- Çevresel Etkiler ve Önlemler
4- Doğa: Ormanlar, Meralar, Sulak Alanlar, Deniz ve Kıyılar
5- Su ve Temizlik
6- Altyapı
7- Enerji
8- Tarım ve Gıda
Bu başlıkların ayrıntılarını kapsayan Yeşil İyileşme WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) görüş metnine altta yer alan linkten erişebilirsiniz.
WWF GÖRÜŞ METNİ
Yerel yönetimlerimizin en üst kademesindeki değerli Belediye Başkanlarımızın ağzından orta ve uzun vadede sürdürülebilir şehirler kurmak için ihtiyaçları duyduk. Uzmanlarımızdan daha sürdürülebilir ve dayanıklı bir gelecek inşa etmek için atılması gereken adımları dinledik. Uluslararası kuruluşların temsilcilerinden Yeşil İyileşme prensipleri ile yeniden inşa sürecine fon kaynağı desteklerinin kapsamı hakkında bilgi aldık.
FORUM SONUÇ BİLDİRGESİ