Afetlere Karşı Dirençli Olmanın Tek Yolu #Yeşilİyileşme

Güncelleme Tarihi February, 21 2023

Afetlere Karşı Dirençli Olmanın Tek Yolu #Yeşilİyileşme
6 Şubat’tan bu yana ülkemizi yasa boğan felaketin üzüntüsü içindeyken, 20 Şubat akşamı Hatay’dan gelen yeni deprem haberleriyle bir kez daha sarsıldık. Depremlerden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. 

Bölgeye giden uzmanlarımız ve görevli ekip arkadaşlarımızın tespitleri ile paydaşlarımızdan gelen bilgiler, acil ihtiyaçların henüz yeteri kadar karşılanamadığını gösteriyor. Temel geçici barınma ihtiyacı devam ederken, enkaz kaldırma ve yeniden inşa çalışmalarının ‘hızla’ başlatılması yönündeki açıklamaları endişe verici buluyoruz. 

Yaşadıklarımız, daha sağlıklı ve güvenli bir gelecek için yeniden inşa sürecinin,  doğayla uyumlu, bilime dayalı, afetlere dirençli olması ve döngüsel bir bütünlük içinde tasarlanması gerektiğini ortaya koydu. Deprem, yangın, sel ve iklim kriziyle birlikte artan aşırı hava olayları gibi tüm doğal afetlere dayanıklı yaşam alanlarının doğa ile uyumlu ve bilimsel gerçekler gözetilerek kurulması zorunlu. Kaybettiğimiz her bir vatandaşımızın değerli anılarına hürmeten afetlere karşı dirençli bir geleceği birlikte inşa etmekle yükümlüyüz. 

Bu nedenle afetlere karşı daha dirençli ve doğayla uyumlu bir gelecek için tüm Türkiye’ye #Yeşilİyileşme çağrısı yapıyoruz. Bu amaçla önümüzdeki dönemde farklı disiplinlerden uzmanları bir araya getirerek dünyaca kabul görmüş iyi örneklerin hayata geçirilmesi için çalışacağız. Yeni yaşam alanlarının #Yeşilİyileşme prensipleriyle kurulması için yerel yönetimlerimizle işbirliği yapmayı hedefliyoruz. Bir yandan da görevli arkadaşlarımızla bölgedeki durumu yakından izleyerek sorunların çözümüne ve ihtiyaçların karşılanmasına destek olmayı sürdürüyoruz. 

#Yeşilİyileşme’nin ilk adımı ise insan sağlığını ve güvenliğini gözeterek yeni felaketlere yol açmamak. Bölgedeki enkazlar uygun bir şekilde ayrıştırılmalı, döküm sahalarında hiçbir şekilde sızıntıya izin vermeyecek zeminler seçilmeli, halk ve çevre sağlığı önceliklendirilmeli, milli parklar, önemli doğa alanları, yaban hayatı koruma alanları ve sulak alanlar ile akarsu yatakları ve kıyılardan uzak durulmalı.

Daha fazla ihmal kaynaklı felakete tahammülümüz YOK.

#Yeşilİyileşme ile doğayla uyumlu bir afet yönetimi #BirlikteMümkün
WWF
© WWF

FAYDALI BİLGİLER