İklim krizinde zaman daraldı; mevcut hedefler ısınmayı 1.5°C’de tutmada hala yetersiz

Güncelleme Tarihi November, 01 2024

Bakü’de bu yıl Kasım ayında yapılacak uluslararası iklim müzakereleri öncesinde açıklanan Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre, mevcut iklim hedefleri ve politikaları, küresel ısınma için güvenli sınır olan 1.5°C hedefi ile hala uyumlu değil.
 2024 UNEP Emisyon Açığı* ve UNFCCC NDC Sentez** Raporları: Paris Anlaşması’nın küresel sıcaklık artışını sanayileşme dönemi öncesine göre 1.5°C’de sınırlama hedefi, mevcut hedef ve politikalarla mümkün görünmüyor; hatta UNEP’e göre, artış yüzyıl sonuna kadar 3.1°C’ye çıkabilir. Aynı rapor: Mevcut hedefler tam uygulansa bile artış, 2.6 C ila 2.8 C arasında.

Sentez Rapor: Açıklanan son ülke hedefleri, 2030’da küresel emisyonları 2019 seviyesine göre sadece %2.6 düşürecek.

Kritik 10 yıl:  Birleşmiş Milletler’in iklim değişikliği konusundaki bilimsel danışma organı IPCC’ye göre, 1.5°C hedefi için küresel emisyonların 2019 seviyesine göre 2030’da %43, 2035’te %60, 2050’de ise neredeyse sıfırlanması gerek.  

Enerji sisteminin dönüşümü en kritik adım: Güneş ve rüzgar enerjisinin daha fazla kullanılması, 2030’da toplam emisyonlarda %27, 2035’te %38’lik azaltım sağlayabilir. Her iki yıl için ormansızlaşmanın önlenmesi, iyileştirme ve iyi bir orman yönetimi ile toplam azaltımın yaklaşık %19 ila %20’si gerçekleşebilir (Emisyon Açığı Raporu).

Daha iddialı iklim hedeflerine ihtiyaç var: Raporlardaki veriler ülkelerin emisyon azaltımı hedeflerini iyileştirmeleri gerektiğini açıkça ortaya koyuyor. Türkiye’nin 2030 yılına yönelik mevcut hedefi sera gazı emisyonlarını azaltmak bir yana % 30’un üzerinde artırmayı öngörüyor. Yüzyıl ortasında net sıfır emisyonlu bir ülke olmak için emisyonları bugünden azaltmaya başlamamız şart. Sivil toplum kuruluşlarının ortaya koyduğu veriler Türkiye’nin elektrik üretiminde kömürden çıkış gibi iddialı adımlarla 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını % 35 oranında azaltabileceğine işaret ediyor.

*Her yıl açıklanan ve 1.5°C hedefine ulaşmak için mevcut hedeflerle gereken emisyon azaltım düzeyi arasındaki farkı ortaya koyan rapor.
**BM’ye sunulan iklim hedeflerini (ulusal katkı beyanlarını-NDC) inceleyen rapor
 
Güneş panelleri
© Milos Muller

FAYDALI BİLGİLER