Güneş Atlası
Güncelleme Tarihi January, 17 2013
WWF’in yayımladığı Güneş Atlası, dünyanın yedi farklı bölgesinde elektrik ihtiyacının tamamının güneş enerjisinden karşılandığı durumda, ne kadar alan gerekeceğini ortaya koyuyor.
Güneş enerjisinden elektrik üretmek için sanıldığı kadar geniş alan gerekmiyor. WWF’in yayımladığı Güneş Atlası, dünyanın yedi farklı bölgesinde elektrik ihtiyacının tamamının güneş enerjisinden karşılandığı durumda, ne kadar alan gerekeceğini ortaya koyuyor. Atlasa göre, Atatürk Barajı büyüklüğündeki alana yayılacak güneş panelleriyle Türkiye’nin mevcut elektrik ihtiyacının tamamını karşılamak mümkün. Raporun Yönetici Özeti'ni Türkçeleştiren WWF-Türkiye, mevcut teknolojiler ile 2050 yılındaki elektrik ve enerji ihtiyacımızın neredeyse %100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından elde etmenin mümkün olduğunu belirtiyor.
Rapora göre;
Güneş Atlası, yenilenebilir enerji kaynaklarından birisi olan güneş enerjisi için yedi farklı coğrafyada (Endonezya, Fas, Güney Afrika, Hindistan, Madagaskar, Meksika, Türkiye) elektrik talebi göz önüne alınmış, söz konusu talebin güneş panelleri ile karşılanması için gerekli olan alan (toprak ya da çatı alanı) hesaplanmıştır. Örneklerde güneşlenme süreleri, demografik farklılıklar ve elektrik tüketimindeki değişiklikler göz önüne alındığında, bölgenin toplam alanının %1’inden azının 2050 yılındaki elektrik ihtiyacının tümünün karşılanması için yeterli olacağı sonucu ortaya çıkmıştır.
Türkiye’nin mevcut elektrik ihtiyacının tamamının toplam 790 km²’lik bir alana yayılacak güneş panelleriyle karşılanmasının mümkün.
Nüfusun ve kişi başına düşen elektrik tüketiminin artacağı göz önüne alındığında, 2050 yılında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının tamamını karşılamak için 1.600 km²’lik yani yaklaşık iki Atatürk Barajı büyüklüğünde bir alanı güneş panelleriyle kaplamak gerekiyor. Bu ölçü, Türkiye yüzölçümünün on binde 25’ine denk geliyor.
FAYDALI BİLGİLER
FAYDALI BİLGİLER