Limiti Aştık

Güncelleme Tarihi August, 20 2013

Bugün günlerden Dünya Limit Aşım Günü. 20 Ağustos'ta, yani bugün bu yıl gezegenin bize sunduğu doğal kaynakları tükettik. Bu yılın geri kalanında yaşamımızı gelecek yıldan ödünç alarak sürdüreceğiz.

Bugün günlerden Dünya Limit Aşım Günü. 20 Ağustos'ta, yani bugün bu yıl gezegenin bize sunduğu doğal kaynakları tükettik. Bu yılın geri kalanında yaşamımızı gelecek yıldan ödünç alarak sürdüreceğiz.


WWF'in stratejik ortağı olan Küresel Ayak İzi Ağı (Global Footprint Network - GFN) tarafından yapılan son çalışmaya göre, 20 Ağustos'ta Ekolojik Ayak İzimiz gezegenin kapasitesini aşacak. Dünya Limit Aşım Günü, insanlığın talebinin doğanın bir yıl içinde sunduğu miktarın üzerine çıktığı gün olarak her yıl GFN tarafından açıklanıyor. GFN verileri, Dünya Limit Aşım Günü'nün 2011 yılından beri her yıl üç gün öne kaydığını gösteriyor.

İnsanlığın doğa üzerindeki talebi; gıda gereksinimi, hammadde temini ve karbondioksitin özümsenmesi olarak ayrı ayrı ölçülüyor. Buna Ekolojik Ayak İzi deniyor. Gezegenin doğal kaynakları bir yıl içinde yenileme ve atıkları özümseme kapasitesi, Ekolojik Ayak İzi ile karşılaştırılıyor. GFN verileri, gezegenin 12 ayda ürettiği doğal kaynağı 8 ay içinde tükettiğimizi gösteriyor. Yılın geri kalanında ise doğal sermayeyi tüketmeye başlıyoruz.

Ekolojik açık; balık stoklarının, ağaçların ve diğer doğal kaynakların tükenmesiyle, karbondioksit gibi atıkların atmosferde ve okyanuslarda birikmesiyle sonuçlanıyor. Aşırı tüketim arttıkça, ödediğimiz bedel de artıyor: Ormanlar daralıyor, biyolojik çeşitlilik kayboluyor, balıkçılık azalıyor, toprağın verimi düşüyor, gıda sıkıntısı baş gösteriyor, atmosferde ve okyanuslarda daha fazla karbondioksit birikiyor. Bütün bunlar doğa üzerinde baskı oluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda ekonomiyi baltalıyor. Ormanların ve okyanusların özümseyebileceği miktardan daha fazla sera gazı emisyonunun açığa çıkmasının sonucu olan iklim değişikliği, ekolojik limit aşımının en önemli ve yaygın etkisi olarak gezegendeki yaşamı tehdit ediyor.

Mevcut kaynaklar yedi milyarlık gezegenin ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor.


Günümüzde, iki milyar insanın temel gereksinimlerini karşılamakta sıkıntı yaşıyor olması, düşünce sistemimizden başlayarak yaşam biçimimizi ve tüketim alışkanlılıklarımızı değiştirmemiz gerektiğini açıkça gösteriyor.

Nasıl destek olabilirsiniz?
  • WWF'nin Thunderclap kampanyasına kişisel facebook ve twitter hesaplarınızdan katılarak 20 Ağustos'ta hesaplarınızdan otomatik paylaşım yapılmasını sağlayabilirsiniz. http://wwf.to/1cAAXLU
  • 20 Ağustos günü #oShoot hashtag'ini kullanarak İngilizce veya Türkçe "Dünya Limit Aşım Günü"ne dair tweet atabilir, WWF-Türkiye hesabından atılan tweet'leri retweet edebilir, WWF-Türkiye facebook güncellemelerini paylaşabilirsiniz.
  • Akıllı telefonlarınızdan "Dünya Limit Aşım Günü" hakkında söylemek istediklerinize dair Vine App uygulamasıyla 6 saniyelik video'lar çekip paylaşabilirsiniz. WWF en sevilen video'ları kendi twitter hesabından yayınlayacak. https://vine.co/v/hbT3jjQVDAJ

Thunderclap nedir?
Sosyal medyada sizin adınıza paylaşım yapmaya yarayan bir iletişim platformudur. Aynı zamanda kampanya organize etmeye yarayan uygulamaya kaydolan kişilerin hesabından belirli gün ve saatte aynı anda paylaşım yapar. WWF'nin Thunderclap uygulamasına katılan herkesin hesabından 20 Ağustos günü paylaşılacak olan metin şöyledir:

#oShoot! It's Overshoot Day - we've already used up Earth's natural resources for the year. Now what? http://wwf.to/16zTrpy

Vine App nedir? Twitter'da 6 saniyelik video'lar çekip paylaşmaya yarayan bir uygulamadır. Akıllı telefonlar aracılığı ile çekilen kişisel video'lar twitter'a post edilir. WWF Dünya Limit Aşım Günü için twitter hesabına post edilen video'lardan favorileri seçip aynı gün kendi hesabından paylaşacak. 
Limit Aşım
© Edward Parker- WWF Canın

FAYDALI BİLGİLER