21 Mart Dünya Ormancılık Günü
Güncelleme Tarihi March, 21 2024
Orman Yangınları Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Yanlış Bilgi 1: Hava müdahalesi ile yangınlar söndürülebilir, en etkili söndürme yöntemi havadan müdahaledir
Doğru Bilgi 1: “Kara müdahalesi yangının kontrol altına alınması için esas unsurdur. Uçak kara ekiplerine destek için kullanılır. Uçaklar, tepe yapmış (ağaçların üzerinden yükselen) yangınların enerjisini düşürmek için kara ekiplerine destek amaçlı kullanılır.”
Yanlış Bilgi 2: Yangından sonra hemen ağaçlandırma yapılmalıdır
Doğru Bilgi 2: Yanan alanlarda ağaçlandırma çalışması yapmadan önce minimum insan müdahalesi (doğal gençleştirme) ile ormanın kendini yenilemesi seçeneğinin önceliklendirilmesi gerekir, böylelikle gelecekte yangına daha dayanıklı ekosistemlerin oluşturulması sağlanır.
Yanlış Bilgi 3: Yangın ile mücadelede en önemli aşama yangın sırasında yapılan söndürme çalışmalarıdır.
Doğru Bilgi 3: Yangın ile mücadele en etkili aşama önleme çalışmalarıdır. Orman yangınları büyüdükten sonra yangınların söndürülmesi yerine kontrol altına alınmaları söz konusu olabilir. Önleme çalışmalarında tüm paydaşlara rol düşmektedir.
Yanlış Bilgi 4: Kızılçam, yurt dışından getirilip dikilmiştir ve doğal bir ağaç türümüz değildir
Doğru Bilgi 4: Türkiye'nin Akdeniz ve Ege bölgelerinde doğal olarak yayılış gösterir
Yanlış Bilgi 5: Maki bitki örtüsü yangınlardan sonra yeniden yeşermez
Doğru Bilgi 5: Maki bitki örtüsü yangınların sıklıkla yaşandığı bir coğrafyada evrimleşmiş olduğundan yangından sonra gövdelerinin toprak altında kalan bölümlerinden yeni sürgün verme özelliğinine sahiptir. Bu adaptasyon sayesinde maki bitkileri yangınlardan sonra hızla yeniden yeşillenme gösterebilir. Yangınlardan sonra kök ve gövdelerinin topraktan sökülmemesi hem toprağın hem de bitkilerin korunması için gereklidir.
Yanlış Bilgi 6: Yeterli araç-gereç varsa yangın her aşamada söndürülebilir.
Doğru Bilgi 6: Yangın ateşin kontrolden çıkmış durumuna verilen addır. Ateş görüldükten sonra ilk 15 dakika içinde güvenlik önlemleri alınarak yapılan müdahale ile etkili bir yangın önleme sağlanabilir.
Yanlış Bilgi 7: Orman yangınları sırasında sahaya ulaşabilen herkes desteğe gelmelidir.
Doğru Bilgi 7: Sadece Orman Genel Müdürlüğü’nün Yangın Gönüllüsü Eğitimini almış, sertifikası ve yangına müdahale ekipmanı bulunan yangın gönüllüleri yangına müdahale eden sorumlu resmi personelin koordinasyonunda yangın söndürme çalışmalarında yer alabilirler. (gönüllülük hakkında bilgi için: https://www.ogm.gov.tr/tr/Sayfalar/orman-yanginlari-gonullusu.aspx )
Söz konusu eğitimi almamış kişilerin yangına müdahale etmek için sahaya gelmesi trafik, kalabalık, karmaşa ortamı yaratarak acil durumda olan insanların ve görevli personelin tahliye ve müdahale çalışmalarını zorlaştırmaktadır.
Yanlış Bilgi 8: Orman yangınlarının asıl nedeni yıldırım gibi doğal sebeplerdir ve yangınların önüne geçilemez
Doğru Bilgi 8: Orman yangınlarının nedenlerinin %90’ı insan kaynaklıdır. Etkili önleme çalışmaları ile insan kaynaklı riskler önemli ölçüde azaltılabilir. Dikkatsizce bırakılmış kamp ateşleri, piknik ateşleri, sigara izmaritleri, ateşli silahlar veya kasıtlı yangınlar gibi insan etkinlikleri yangın riskini artırır. Önleme çalışmalarında her vatandaşımıza görev düşmektedir. Yangın döneminde gereken hassasiyeti göstererek yangıların başlamasının önüne geçilebilir.
Yanlış Bilgi 9: Orman köylülerinin orman yangınları ile mücadelede etkili bir rolü yoktur
Kaynak: OGM