© Timur Çağlar
AKBABALAR

AKBABALAR


Akbabalar sağlıklı ekosistemlerde önemli bir yere sahip türlerdir. Türkiye’de varlığı tespit edilmiş 4 akbaba türünün (Kara akbaba (Aegypius monachus), Kızıl akbaba (Gyps fulvus), Sakallı akbaba (Gypaetus barbatus) ve Küçük akbaba (Neophron percnopterus)’nın günümüzde populasyonlarının son durumu hakkında limitli bilgiye sahibiz. Farklı bölgelerde yapılmış çalışmalar  akbaba popülasyonundaki düşüşlerin, tarım ilaçları, elektrik telleri kaynaklı çarpılma, çarpışma ve yaşam alanlarının daralması gibi nedenlerden kaynaklandığını gösteriyor.


Bunları Biliyor musunuz?

Akbabalar genellikle sempatik bulunan türler arasında görülmez ve fırsatçı bir tür olarak algılanır, ancak yaşadıkları bölgelerde çok önemli bir rol oynarlar. Bu leş yiyiciler, çürüyen hayvan artıklarını tüketerek ekosistemleri sağlıklı tutmaya ve kuduz, şarbon gibi hastalıkların yayılmasını önlemeye yardımcı olur. 

Öldükten sonra çürüyen hayvanlar, karbondioksit ve metan da dahil olmak üzere sera gazı salar. Son yapılan bilimsel çalışmalar  akbabaların bu beslenme alışkanlıklarıyla sera gazı emisyonlarının azaltılmasına da katkı sağladıklarını gösteriyor.


Brlikte Neler Başardık?

Akbabaların Türkiye’deki güncel durumlarını değerlendirmek ve korunmalarına katkı sağlamak, kurumlar arası işbirliklerini geliştirmek amacıyla; GEF-SGP (Küçük Destek Programı) desteğiyle, paydaş toplantıları gerçekleştirdik. Akbaba türlerinin korunması için birlikte  yapabileceklerimizi tartıştık, bilgi ve deneyim alışverişinde bulunduk. Çalıştay sonunda ortaya konulan bilgileri derleyerek sonuç raporumuzu hazırladık ve  ilgi gruplarıyla paylaştık.
Akbabaların korunması için yapılan farkındalık oluşturma çalışmalarına destek olmak üzere tür bilgi kartları hazırladık ve ilgili paydaşlara dağıttık.

Bilgi kartlarının pdf dosyalarına bu linkten ulaşabilirsiniz. Vakfımızı bilgilendirerek çoğaltıp istediğiniz platformlarda paylaşabilirsiniz.

‘Gözüm Doğada’ isimli vatandaş bilimini yaygınlaştırmak ve  tür gözlem kaydı için hazırlanan telefon uygulamamızda 4 akbaba türüne yer verdik. Türleri gözlemleyen her vatandaşın kolayca verilerini girebileceği uygulama yoluyla, toplanan verilerin koruma çalışmalarına hizmet edebilmesi için ilgili kurum, kuruluş ve araştırmacılar ile bilgi paylaşımını hedefliyoruz.


 

© DENİZ KAPLUMBAĞASI
DEĞİŞİMİN PARÇASI OL

Hayatınızda ufak değişiklikler yaparak büyük değişimlere katkıda bulabilirsiniz. Tehlike altındaki bir türü evlat edinin veya düzenli destekçi olun, WWF-Türkiye ailesine siz de katılın! Doğamız için yaptığımız her proje sizinle #BirlikteMümkün

Destek Ol