© WWF
HEDEF DIŞI AVCILIK

AKDENİZ’DE HASSAS TÜRLERİN HEDEF DIŞI AV ORANLARININ ANLAŞILMASI VE AZALTMA ÇALIŞMASI: ÇOK TARAFLI ORTAK ÇALIŞMA ÖRNEĞİ


Balıkçılık sırasında hedef dışı türlerin ağlara yakalanmaları küresel ölçekte çözüm üretilmek için üzerinde çalışılan öncelikli bir konu. Akdeniz Havzası’nda da balıkçılık av araçları ile deniz memelileri, deniz kaplumbağaları, deniz kuşları ve kıkırdaklı balıklar gibi hassas türlerin hedef dışı avlanması, Birleşmiş Milletler Çevre Programı, Önemli Koruma Alanları Bölgesel Faaliyet Merkezi (SPA/RAC) tarafından hazırlanan Akdeniz Eylem Planı ve eklerinde yer alan öncelikli konulardan biri.

Akdeniz Havzası’nda hedef dışı türlerin yaygın kullanılan av araçlarına yakalanma oranlarını belirlemek için standart veri toplama yöntemini geliştirmek, deniz memelileri, deniz kuşları, deniz kaplumbağaları ve kıkırdaklı balıkların hedef dışı avlanma oranlarını düşürecek iyi uygulama örneklerinin geliştirilmesine ilgili tüm paydaşların katılımıyla katkı sağlamak üzere  çalışıyoruz.

Bölgesel koordinasyonu BirdLife International ve MEDASSET tarafından yürütülen, WWF-Türkiye ile birlikte proje yerel ortakları Doğa Derneği, Dekamer, Tüdav ve Ulusal Odak Noktaları ile ilgili uzmanların katılımıyla yürütülen, MAVA Vakfı tarafından desteklenen, “Akdeniz’de Hassas Türlerin Hedef Dışı Av Oranlarının Anlaşılması ve Azaltma Çalışması: Çok Taraflı Ortak Çalışma Örneği (MedBycatch)” bölgesel projesinin İkinci Fazını tamamladık. Üçüncü Fazın geliştirilmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Ekibimiz Foça (İzmir), Güllük (Bodrum-Muğla), Fethiye (Muğla), Antalya, Mersin, Taşucu (Mersin) pilot alanlarında balıkçılarla 90 anket çalışmaları, 12 trol teknelerinde gözlemi ve 30 küçük ölçekli balıkçı teknelerinde lık gözlemleri gerçekleştirdi. Hassas türlerin hedef dışı avının azaltılmasına yönelik mitigasyon denemeleri kapsamında Foça’da 12 m altı 3 ayrıküçük ölçekli balıkçı  teknelerinde ile 30 sefer ‘C’ tipi parakete iğne denemesi, Taşucu’nda ise pilot trol gemisinde ile 40 sefer “hedef dışı av azaltıcı ızgara” sisteminin denemeleri başarıyla tamamlandı.

 

© Rocco Canella

AKILLI EKİPMAN VE FİKİR GELİŞTİRME YARIŞMASI - 2022


​Balıkçıların ve balıkçılıkla ilgili diğer ilgi gruplarını denizlerin sağlığını korumasına yardımcı olurken aynı zamanda daha sürdürülebilir balık avlamalarına olanak tanıyan doğa dostu ekipmanlar ve hedef dışı av oranının azaltılması için uygulanabilir yeni fikirleri teşvik etmeyi amaçlayan Akıllı Ekipman ve Fikir Geliştirme Yarışması’nın ilkini düzenledik. Jüri tarafından yarışmanın birincilik ödülüne bir balıkçımız layık görüldü. 

Ödül Töreni’ni Doğa Derneği, Dekamer, TÜDAV, SÜRKOOP, Sığacık Tarım İlçe Müdürlüğü, Jüri üyelerimiz ve yarışmacılarımızın katılımıyla 10 Eylül’de İzmir’de gerçekleştirdik. 4-6 Ekim’de Malaga (İspanya)’da düzenlenen Projenin İkinci Fazı Kapanış Toplantısı’na katılarak deneyimlerimizi Akdeniz ülkeleri ile paylaştık.

 

© DENİZ KAPLUMBAĞASI
DEĞİŞİMİN PARÇASI OL

Hayatınızda ufak değişiklikler yaparak büyük değişimlere katkıda bulabilirsiniz. Tehlike altındaki bir türü evlat edinin veya düzenli destekçi olun, WWF-Türkiye ailesine siz de katılın! Doğamız için yaptığımız her proje sizinle #BirlikteMümkün

Destek Ol