© WWF Türkiye
BLUE PANDA

BLUE PANDA YELKENLİSİ


Çağlar boyunca medeniyetlerin beşiği ve binlerce deniz canlısının yaşam alanı olan Akdeniz tehdit altında. Aşırı tüketim Akdeniz’in doğal zenginliğini tehlikeye atıyor.

WWF’in Blue Panda yelkenlisi her yıl farklı ülkeleri ziyaret ederek Akdeniz’in yardım çağrısına kulak verdi. Blue Panda her yaz, Akdeniz için yelken açıyor.

Blue Panda Akdeniz'i sevgi ve saygıyla keşfetmeye, değerli mirasını korumak için her zamankinden daha çok çalışmaya ve giderek daha fazla insanı Akdeniz’i koruma mücadelesine katmaya devam edecek. 

Denizlerimizi korumak #BirlikteMümkün

 

© WWF

BLUE PANDA 2022'de TÜRKİYE'DEYDİ.


Akdeniz’deki plastik kirliliği en yüksek seviyelere ulaştı ve hem denizi, hem de denizin içindeki tüm canlıları tehdit ediyor!

Denizlerimize her yıl 20 milyon ton plastik atık karışıyor. Akdeniz'i kirleten atıkların %95'ini plastik maddeler oluşturuyor. Türkiye, hem Akdeniz'deki plastik kirliliğinin en büyük sorumlularından hem de bu kirlilikten en çok etkilenen ülkelerden biri.

Blue Panda ziyaret ettiği kıyı kentlerinde ve özellikle de turistik merkezlerde denizleri tehdit eden plastik kirliliği ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları sürdürüyor ve kitleleri harekete geçirmeye çalışıyor.


Bugüne kadar İstanbul'da;

  • Adalar Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İşbirliği ile İstanbul'un Adaları 'Sıfır Atık Uygulama Bölgesi' oldu.
  • 22 restoran 121 şubesiyle plastik kullanımını azaltmayı taahhüt etti. Bu azaltım 1 yılda 42 ton daha az plastik atık oluşması anlamına geliyor.



İzmir'de;

  • İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer imzası ile 4 Ekim 2019’da İzmir, dünya genelinde 36 ülkenin dahil olduğu WWF’in Plastik Atıksız Şehirler Ağı’na katılmıştı. Böylelikle İzmir, Nice’ten sonra Akdeniz’de 2030’a kadar doğaya karışan plastiğini sıfırlama sözü veren ikinci şehir oldu. Geçtiğimiz sene Fransa’dan yola çıkan Blue Panda yelkenlisi, İtalya’nın ardından WWF Plastik Atıksız Şehirler Ağı üyesi İzmir’in pilot ilçesi Çeşme’yi ziyaret etti.WWF-Türkiye ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokolle İzmir’in Çeşme ilçesi de, Temmuz 2022’ye kadar plastik kirliliğini %30 azaltmayı taahhüt etti. Blue Panda’nın ziyareti kapsamında Çeşme’de düzenlenen lansmanda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “plastik atıksız şehir” hedefini hangi çalışmalarla ve nasıl gerçekleştireceğini içeren Eylem Planı’nı açıkladı.
  • Plastik Eylem Planı’nın tamamı  buradan indirilebilir.



İşte atılacak adımlardan bazıları:

  • Geri dönüştürülemeyen atık miktarını ve sera gazı salım miktarını azaltmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi, binalarında ve işletmelerinde tek kullanımlık plastiklerin kullanımını yasaklama kararlılığı gösterecek. Diğer kuruluşları, işletmeler ve kurumları da aynı şeyi yapma yönünde teşvik edecek.
  • Belediye ve iştiraki şirketlerin yönetimi altındaki kafeler ve restoranlar ile Belediye’nin desteklediği üretici pazarları ve semt pazarlarında, uygulanabilirlik çalışması yapılarak mümkün olan durumlarda tek kullanımlık ürünler kaldırılacak.
  • Kurum bünyesindeki etkinlik, organizasyon ve fuarların mümkün olduğu durumlarda plastik atıksız gerçekleştirilmesi sağlanacak.
  •  Plastik şişelerden kaynaklanan çevresel kirliliğin önlenmesi için halka açık içme suyu sunulacak, yeniden doldurma ağları geliştirilecek.
  •  İBB ve bağlı şirketlerinde plastik ürünlerin yerine kullanılabilecek alternatif materyal veya ürünlerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla teşvik, araştırma, yarışma, eğitim programları düzenlenecek.
  • Plastik ürünlerin yeniden kullanım fırsatlarını değerlendirmek için yeniden kullanım merkezi ve yerel üreticiden alışveriş yaparken yeniden doldurulabilir ürünler projesi araştırması yürütülecek.
  • Atıkların kaynağında ayrı toplanmasını ve doğru depolama, geri dönüşüm merkezlerine iletilmesini sağlamak için vatandaşı teşvik edecek uygulamalar geliştirilecek. Şehir genelinde sosyal farkındalık kampanyaları düzenlenecek.
  • Çeşme’de yürütülen ‘Zirai İlaç Ambalajlarının Ayrı Toplanması Projesi’ il genelinde yaygınlaştırılacak.
  • İzmir’in sembollerinden kumrunun plastik atıksız servis edilmesi için de el sıkışıldı. 
  • Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) ve Alaçatı Turizm Derneği (ATD)üyesi otellerin otellerin bir kısmı da tek kullanımlık plastiklerini kullanımlarını azaltmayı taahhüt etti. Oteller ilk aşamada daha önce kullandıkları şampuan, bakım ürünleri ambalajları ve poşetler vb. en az üç farklı tek kullanımlık plastiği kullanmayı bırakacak. 


Akdeniz’in sualtı zenginliğinin korunması için yeni bir yolculuk başlıyor.

2022 yılı Blue Panda basın bülteni için tıklayınız



Blue Panda Dilek Yarımadası’nda

15-23 Ağustos 2022 tarihlerinde WWF Blue Panda yelkenlisi, MPA Odyssey olarak adlandırılan DKA Bölgesel Değerlendirmesi Projesi kapsamında Dilek Yarımadası Milli Parkı'nı ziyaret etti. WWF-Fransa ve Septentrion Environment bilim ekibi işbirliğiyle, Yarımada’nın balık popülasyonu ve deniz çayırlarıyla ilgili veri topladık ve denizel ekosistemi değerlendirdik. Çalışmada bölgede istilacı yabancı türlerin varlığının yüksek olduğu belirlendi. Yerel yönetimlerle denizel izlemenin ön sonuçlarını paylaşmak, daha etkin koruma ve yönetim için birlikte görüşlerimizi değerlendirmek üzere Blue Panda’da bir toplantı düzenledik.