© WWF
PLASTİK

HER YIL DENİZLERE 20 MİLYON TONDAN FAZLA PLASTİK ATIK KARIŞIYOR.

Son 5 yılda ulusal politika düzeyinde alınan tüm önlemlere rağmen dünya denizlerindeki toplam plastik miktarı yüzde 50 arttı. Plastik üretiminin 2040 yılına kadar iki kattan fazla, denizlerdeki plastik kirliliğinin ise üç kat artması bekleniyor. Bu durum 2050 yılına kadar denizlere karışan makroplastik miktarını dört kat artırırken, 2100 yılına kadar mikroplastiklerde 50 kat artışa yol açabilir.

• Bugüne kadar üretilen plastiğin %75’i çoktan atığa dönüşmüş durumda
  • Denizlerdeki plastik atığın yaklaşık %80’i karasal kaynaklardan geliyor
  • Plastik kirliliğini azaltmak için öncelikli adım: Atık Azaltmak

© Jürgen Freund / WWF

WWF-TÜRKİYE PLASTİK EKİBİ NE YAPIYOR?

2030 yılına kadar ülkemizden doğaya sızan plastik miktarını sıfırlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çerçevede bir yandan denizlerimizdeki plastik kirliliğine karşı bağlayıcı bir uluslararası sözleşme için lobi ve kamuoyu oluşturma çalışmaları yaparken, diğer yandan yerel yönetimlerle işbirliği yapıyoruz.

GÜNCEL PROJELER

SAHİL SAHİPLEN

Bir sahil sahiplen, plastik kirliliği ile mücadelemize omuz ver, sen de destek ol.

BLUE PANDA

Blue Panda Akdeniz'in Doğal Güzelliklerine Dikkat Çekmek için Yelken Açıyor!

PLASTİK ATIKSIZ ŞEHİRLER İZMİR

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte doğaya plastik atık karışmamasını sağlamak için bir araya geliyoruz

Plastiksiz Temmuz

Tek kullanımlık plastiksiz yaşamak ve sağlıklı bir geleceğe küçük ama önemli adımlarla ilerlemek birlikte mümkün.

PROJELERİMİZ

• Gaziantep Atık Nakit Projesi
  • Hayalet Ağlar
  • Sıfır Atık - İstanbul Adalar
  • Plastik Avcıları

Gaziantep Atık Nakit Projesi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi himayesinde ve Ernst & Young iş birliğiyle pilot olarak başlatılan projede geri dönüşüm işçilerinin Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ne entegrasyonu için çalışıyoruz. Geliştirilen mobil uygulama sayesinde evsel atığın kaynağında ayrıştırılması teşvik ediliyor ve haneden geri dönüşüm tesisine kadar miktarları takip edilebiliyor. Atığın ayrıştırılmasına katkı sağlayan bütün paydaşlar hem süreci hem de elde edilen geliri şeffaf bir şekilde takip edebiliyorlar. Böylece hem atık yönetiminin hem de geri dönüşüm işçilerinin yaşam şartlarının iyileştirilmesi amaçlanıyor.

HAYALET AĞLAR

Deniz Yaşamını Koruma Derneği ile birlikte yürütülen ve denizlerde bulunan en tehlikeli plastik atık türlerinden olan hayalet balık ağlarının doğaya verdiği zararları göstermeyi amaçlayan proje ile, Arçelik ürünlerinde kullanılmak üzere hayalet balık ağlarını su altından çıkarıyor, sürdürülebilirliği destekliyor ve bu sayede Marmara Denizi'nin hassas deniz dibi fauna ve florasını korumak için yapılan çalışmalara katkı sağlıyoruz.

Proje kapsamında balık ağlarının yerleri robotlar ve dalgıçlar aracılığıyla belirlenip haritalandırılıyor. Keşif dalışları sonucunda belirlenen alanlardaki hayalet ağlar, dalış ve teknik araçların yardımı ile su altından çıkarılıyor. Bu şekilde, doğal yaşam alanlarının korunması için önemli bir adım atılmış oluyor. Projenin nihai amacı ise Prens Adaları’nda sahipsiz balık ağlarının sulara hiç karışmaması, karışması durumunda ise vakit kaybetmeden sudan çıkarılmalarını sağlayacak bir iletişim mekanizmasının oluşturulması.

SIFIR ATIK - İSTANBUL ADALAR

2019 yılında Adalar Bölgesi’nin Sıfır Atık Uygulama Alanı olması için Adalar Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokol imzaladık. Proje kapsamında, adaları temsilen hazırladığımız anket ve odak grup toplantılarımız sonucu ada sakinlerinin geri dönüşüm farkındalığının yüksek olduğunu, fakat geri dönüşüm konteyner sayısının yetersizliği sebebiyle kaynağında ayrıştırma yapılamadığını gördük. Ayrıca denize en çok karışan ambalaj atığını saptamak için düzenlediğimiz sahil atık analizlerinde de izmaritler ve tek kullanımlık plastiklerin tüm atıkların %90’ını oluşturduğunu belirledik. Çalışmalarımız sonrasında Adalara yerleştirilen geri dönüşüm konteynerlerinin sayısı 2021 yıl sonu itibariyle 43’e ulaştı.

PLASTİK AVCILARI

WWF-Türkiye ve MARKA Konferansı işbirliği, Yapı Kredi World desteğiyle İstanbul’un plastik atık sorununa geri dönüşümde yenilikçi bir modelle çözüm sunmayı hedeflediğimiz “Plastik Avcıları İstanbul Projesi”ni 2021 yılında hayata geçirdik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı “Yeşil İstanbul” projesi ile geri dönüşüm konteyneri tasarımına, İBB iştiraki İSTON ise üretim süreçlerine destek sağladı. Proje kapsamında üretilen 30 adet geri dönüşüm konteyneri, Beşiktaş’a yerleştirildi. Beşiktaş Belediyesi’nin “Dönüştür-Kazan” mobil uygulamasını kullanan tüm vatandaşların konteynerlerin bulunduğu yerleri harita üzerinde görmesi sağlandı. 30 adet konteyner ile her yıl 60 tonun üzerinde kâğıt-karton ve metalin yanı sıra 65 tonun üzerinde plastik ambalaj toplanarak geri dönüşüme kazandırılıyor.