© Fritz Pölking
İYİ PAMUK

İYİ PAMUK PROJESİ

 

İyi Pamuk kavramı hem üreticiler, hem üzerinde yetiştiği toprak, hem de pamuk sektörünün geleceği için daha iyi üretim standartları anlamına geliyor. İyi Pamuk Girişimi (Better Cotton Initiative -BCI) tarafından dünya genelinde 5 kıtada ve 23 ülkede uygulanıyor. Çiftçiye pilot alan uygulamaları, ücretsiz toprak analizleri, uzman ziraat mühendisi desteği gibi çeşitli olanaklar sunuyor. WWF-Türkiye olarak, Aydın ilinde Ziraat Odaları, İlçe Tarım Müdürlükleri, Aydın Tarım Orman İl Müdürlüğü ve Güney Ege Kalkınma Ajansı gibi kurumlarla yapılan çeşitli işbirlikleriyle İyi Pamuk uygulamalarını yürütmekteyiz.


Neden pamuk çalışıyoruz?

Pamuk halk arasında “beyaz altın” diye bilinir.  Pamuk tarımı yüksek tarımsal üretim değerinin yanı sıra girdi yoğun bir üretim biçimi olması nedeniyle de tohum, gübre, pestisit, makina sanayii, ticaret ve lojistik ile tarım işçilerinden oluşan çok geniş bir kesimin gelir kaynağıdır. Bununla birlikte pamuğun ülke ekonomisine katkısı sadece tarımla sınırlı değildir. Pamuk, asıl ve yan ürünleriyle tekstil ve kâğıt başta olmak üzere 30 kadar sanayi sektörüne hammadde sağlar.

WWF-Türkiye’nin 2018 yılında dahil olduğu, BC (Better Cotton) ve İPUD (İyi pamuk Uygulamaları Derneği) ile birlikte doğa ile uyumlu bir tarım ilkesi çerçevesinde insan refahını ve sağlığını gözeterek sürdürülebilir bir standart elde edilmesini amaçlayan “İyi Pamuk Projesi” Aydın’da devam ediyor.

2022 pamuk üretim döneminde, “İyi Pamuk Standartları” kapsamında 5 uzman ziraat mühendisi ile birlikte 293 orta ölçekli, 280 küçük ölçekli olmak üzere toplamda 573 iyi 
pamuk çiftçisi ile 9615,63 hektar alanda iyi pamuk yetiştirilme sürecini yürüttük.
Süreç boyunca toplam 166 orta ölçekli pamuk çiftçisinin 4154,72 hektar alanda yetiştirdiği yaklaşık 21 bin ton pamuk için lisans alındı. 

Uzman ziraat mühendisleri ve eğitim uzmanlarımız tarafından hazırlanan eğitim materyalleri ile sahada uygulamalı olarak ve çağrı merkezimiz aracılığı ile pestisit, gübre, su gibi girdilerin etkin kullanımı, tarım arazilerinde toprak sağlığının ve doğal yaşam alanlarının korunması ve iyileştirilmesi ile birlikte tarım çalışanlarının refahının artırılması konularında çiftçilere eğitimler verdik. Kompost kullanımının iyi pamuk çiftçileri tarafından yaygınlaşması amacı ile hazırlayıp çiftçilere dağıttığımız “Kompost Nasıl Hazırlanır?” başlıklı broşürün yanı sıra gönüllü 2 iyi pamuk çiftçisi ile 2023 bahar döneminde belirlenen pamuk arazisine uygulanması için toplamda 1600 litre hacminde kompost da hazırladık.

 

© Better Cotton Initiative

Sahadan Örnekler

UYSAL DEMİRGÜN

İyi Pamuk Projesi kapsamında çiftçimiz UYSAL DEMİRGÜN tarlasında uyguladığı entegre zararlı yönetimini şu sözlerle ifade etti: “Gelinböceği pamuk yetiştiriciliğinde zararlı olan yaprak bitlerini yemektedir. Bunun için arazimin ortasına ve kenarlarına ayçiçeği ektim. Çünkü; gelinböceği ayçiçeğinin üzerinde konaklamaktadır. Gelinböceklerinin sayısını arttırmak için özellikle ayçiçeğinin olduğu yerlere pestisit uygulamamaya özen gösterdim.” 

© Brent Stirton Getty Images / WWF-UK

Sahadan Örnekler

ABDULLAH KAVAK

İyi pamuk çiftçisi Abdullah Kavak yaptığı entegre zararlı yönetimi ile ilgili şunları dile getirdi; “Kimyasal ilaçları kullanmak şart değil. Ev yapımı ilaçlar ile zararlılar ile mücadele mümkün. Ayrıca faydalı böceklere yönelik bir tehdit oluşturmuyor.” 

© DENİZ KAPLUMBAĞASI
DEĞİŞİMİN PARÇASI OL

Hayatınızda ufak değişiklikler yaparak büyük değişimlere katkıda bulabilirsiniz. Tehlike altındaki bir türü evlat edinin veya düzenli destekçi olun, WWF-Türkiye ailesine siz de katılın! Doğamız için yaptığımız her proje sizinle #BirlikteMümkün

Destek Ol