© YAGMUR SUYU HASADI
YAĞMUR SUYU HASADI

YAĞMUR SUYU HASADI POJESİ


Suyun aşırı ve bilinçsizce kullanımı ve tatlı su habitatlarının bozulması sebebiyle ülkemizde iklim değişikliğine karşı en hassas bölgelerden biri haline gelen Büyük Menderes Havzası’nda 2018’den bu yana Yağmur Suyu Hasadı (YSH) projesini hayata geçiriyoruz. Aydın’ın Haydarlı Köyü’ndeki yağmur suyu hasadı modeli ve bilinçlendirme çalışmalarıyla bir yandan bölgenin su ihtiyacını karşılarken bir yanda da ekolojik sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğine uyum için tekrar edilebilir bir model oluşturuyoruz.
 
Projenin başlangıcından bu yana 3 kamu arazisinde ve 40’dan fazla özel arazide 16 çeşit yağmur suyu hasadı yöntemini onlarca defa uygulayarak toplamda 950 ton su hasat ettik. Bir başka deyişle yaklaşık 49 bin damacanaya eşdeğer miktarda yağmur suyunu depoladık veya toprakta tutulmasını sağlayarak tarımsal üretim amaçlı kullandık. HSBC çalışanı gönüllülerin desteğiyle gerçekleşen projede, köy saha çalışmaları kapsamında 75 köy sakinine bizzat fayda sağlandı. Kamusal alanda yapılan çalışmalarla, tüm Haydarlı köyü sakinlerinin suyla ilişkili problemlerinde etki yaratıldı. 
  
Yağmur suyu hasadı uygulamalarının toprak üstündeki etkilerini göstermek için Türkiye’deki toprak örnekleriyle bir simülasyon düzeneği oluşturduk. Pandeminin ardından simülasyon videosunu ve adım adım nasıl yağmur suyu hasadı yapabileceğini anlatan 6 adet video hazırladık; köy sakinlerinin ve ilgili kesimlerin kolaylıkla uygulayabilmesi için hesaplarımızdan yayımladık. 
 
Saha ve bilinçlendirme çalışmalarına 200 kadar HSBC çalışanı gönüllülük yaptı. Gönüllü HSBC çalışanları Haydarlı köyünde gerçekleştirilen saha çalışmalarında aktif rol aldı ve okullardaki bilinçlendirme çalışmalarına da mentorluk katkısı sağlayarak toplamda 13000 saat gönüllü desteği sağladı.
 

© WWF Türkiye
Youtube'daki yağmur suyu hasadı video listemizi keşfedin!

The standard chunk of Lorem Ipsum used since the 1500s is reproduced below for those interested. Sections 1.10.32 and 1.10.33 from "de Finibus Bonorum et Malorum.
 

KEŞFET

Yağmur suyu hasadı ile ...

 
  • Zeytinlerin yaz kuraklığına direncinin artırılması verimlerin artırılması,
  • Erozyon ile mücadele,
  • Ev ve bahçelerde tuzluluk sorununda azalma, bostan verimlerinde artış,
  • Örtü bitki ve agromineral gübre uygulaması ardından tuzluluk sorunu görülen tarlada pamuk veriminde %40 artış,
  • Büyükbaş hayvancılıkta süt verimlerinde %15 kadar artış, istikrarının iyileşmesi ve dalgalanmaların önlenmesi,
  • Özellikle aşağı kotlardaki evlerde su baskınlarının azalması,
  • Planlı otlatma ile daha fazla otlatma günü/ot verimi sağlanması mümkün olmuş, ayrıca hayvaniçme suyu için yapılan yağmur depolarında çiftçiler zaman ve emekten tasarruf etmiştir.
 

SAYILARLA PROJE

 

  • Toplamda 3400 ton su hasat edildi.
  • 700 dönüm (700.000 m2) arazide yağmur suyu hasadı uygulamaları hayata geçirildi.
  • 120 köy sakinin doğrudan su ile ilişkin problemine yarar sağlandı.
  • Hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin hayvan süt verimlerinde %15 artış sağlandı.
  • 5 adet eğitici yağmur suyu hasadı videosu hazırlanarak bireylere nasıl kolaylıkla yağmur suyu hasadı yapabilecekleri konusunda yol gösterildi.
  • Yağış simülasyonu videosu ile ülkemiz topraklarında iyi toprak yönetimiyle; suyun verimli kullanımında ve toprağın sağlıklı tutulmasında farklı sonuçlara ulaşabileceğimiz gösterildi.
  • 900 öğretmen, 15.000 öğrenci ve 7000 veliye oluşturulan yağmur suyu hasadı konusu aktarıldı.
  • 250 HSBC çalışanı projede gönüllülük yaptı; YSH konusunda teorik ve/veya pratik eğitim aldı; sahada bizzat çalışmalara katılarak veya okulda yapılan çalışmalara mentorluk yaparak yaklaşık 13000 saat kadar çalışmalara destek verdi.
  • 250 öğretmen Ekim-Kasım aylarında Van, İzmir, İstanbul ve Ankara’da ve 650 öğretmen online yapılan çalıştaylarda tatlı suyun önemi ve yağmur suyu hasadı eğitimi aldı.
  • “Su Döngüsünü İyileştirmek için Yağmur Suyu Hasadı” el kitapçığını proje okullarındaki öğrencilerle ve velilerle paylaştık. 

 

© DENİZ KAPLUMBAĞASI
DEĞİŞİMİN PARÇASI OL

Hayatınızda ufak değişiklikler yaparak büyük değişimlere katkıda bulabilirsiniz. Tehlike altındaki bir türü evlat edinin veya düzenli destekçi olun, WWF-Türkiye ailesine siz de katılın! Doğamız için yaptığımız her proje sizinle #BirlikteMümkün

Destek Ol